Deze ceremoniemeester taken mag jij niet vergeten

“Wil je mijn ceremoniemeester zijn?” Het is een mooie eer wanneer deze vraag aan je wordt gesteld of om deze vraag aan iemand te stellen. Het is een blijk van vertrouwen, maar het is ook taak waarbij veel verantwoordelijkheden komen kijken. Heb jij deze vraag onlangs gesteld aan iemand of is deze vraag aan jou gesteld en heb je geen idee wat dat precies betekend? Dan deel ik hierbij een aantal ceremoniemeester taken, die niet mogen ontbreken op jouw lijstje.

Inhoud

Praat met het bruidspaar

Wanneer jij jouw rol als ceremoniemeester goed wil vervullen, dan moet je in gesprek gaan met het bruidspaar. Dat is de belangrijkste take-away van dit artikel. Je moet achterhalen hoe hun ideale dag eruit ziet en wat het meest belangrijk voor hen is. Voor allebei dus. Ieder stel is verschillend, dus er is niet een ‘one soluiton fits all’ principe. Je moet praten en vragen stellen. Alleen dan ben je als ceremoniemeester echt succesvol.

Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe de locatie er uit moet zien. Wie verzorgt de aankleding? De locatie zelf of heeft het bruidspaar iemand ingehuurd? Misschien is dit iets dat jij moet doen. Hoe denken ze over speeches? Houden ze van daarom of willen ze dat niet? Wat zijn voor hen de belangrijkste momenten op de dag? Voor de één is dat de ceremonie, voor de ander is dat het feest. Vul het niet voor ze in op basis van wat de meeste mensen leuk vinden of zoals je denkt dat het hoort te zijn, maar vraag het. Mensen kunnen je nog weleens verrassen.

Mijn ceremoniemeesters

Mijn man en ik trouwden in december 2018. We vroegen aan vier van onze vrienden of ze ceremoniemeester wilden zijn. Twee van mijn vriendinnen en twee van zijn vrienden. Ik organiseerde de bruiloft zelf, maar gaf hun de vrijheid om verrassingen in te plannen. Vlak voor de bruiloft, liet één van mijn vriendinnen subtiel weten, dat een vriend van mijn man bijna niets deed en zelfs bepaalde ideeën afwees, met als argument dat mijn man dat niet leuk zou vinden. Mijn man lachte toen ik hem dat vertelde: “Daarom heb ik hem gevraagd als mijn ceremoniemeester,” zei hij. “Hij doet precies wat hij moet doen.”

Het is de taak van de ceremoniemeester om de wensen van het bruidspaar te bewaken. Dus ook de wensen van de bruidegom (die wordt soms nog weleens vergeten). Die vriend kent mijn man zo goed, dat hij zonder overleg wist wat hij wel of niet zou waarderen. Terwijl ik dit opschrijf, bedenk ik me dat mijn man twee jaar daarvoor zijn ceremoniemeester was. Ik heb hem die dag, op een klusje na, niets zien doen. De vriendinnen van de bruid hebben daarover geklaagd weet ik nog. Maar hij deed hetzelfde als zijn vriend op onze bruiloft. Hij zorgde er op zijn manier voor, dat zijn vriend geen dingen hoefde te doen, die hij niet leuk vindt.

Ceremoniemeester taken

Maar goed, of je nu een ceremoniemeester bent of juist één van een bruidspaar. Je leest dit artikel om te weten wat de belangrijkste ceremoniemeester taken zijn. Hierbij een overzicht:

Je bent een gastvrouw

Als ceremoniemeester ben je de gastvrouw of -heer op de bruiloft. Jij bent het aanspreekpunt voor de gasten en beantwoord vragen die zij eventueel hebben. Jij bent daar om het bruidspaar te ontlasten, zodat zij kunnen genieten van hun dag. Ze willen zich niet met randzaken bezighouden en al helemaal geen tafels decoreren. Daar ben jij voor. Dus zorg ervoor dat je van alles op de hoogte bent en dat er geen verrassingen voor jou zijn.

Je houdt het draaiboek bij

Jij houdt het draaiboek bij. Hier begin je voor de bruiloft al mee. Je weet precies hoe laat de bruid op de locatie arriveert en ook hoe en met wie. Je weet wanneer de bloemen komen, wanneer de taart wordt aangesneden en hoe laat de ceremonie begint. Zij er gereserveerde plaatsen op de ceremonie locatie? Jij zorgt ervoor de juiste mensen op die plekken gaan zitten. Kortom, jij bent van alles op de hoogte, zodat alles loopt zoals het is gepland.

Lees ook: Een draaiboek maken voor je bruiloft doe je zo

Je verstuurt de uitnodigingen

Daarnaast verstuur je de uitnodigingen en je houdt de RSVP’s bij. Het bruidspersoneel – dat zijn de getuigen en ceremoniemeesters – wil (al dan niet in overleg) het bruidspaar nog wel eens verrassen met iets leuks en kan daar de overige gasten bij betrekken. Mijn man en ik waren net naar Duitsland verhuisd toen wij gingen trouwen. Onze ceremoniemeesters besloten het feest een Duits tintje te geven door aan iedereen Duitse vlaggetjes te geven. Soms wordt er aan gasten gevraagd een handeling te doen, om zo een gezamenlijk cadeau te presenteren. Wat het idee ook is, de ceremoniemeester kan het beste de uitnodigingen versturen om het bruidspaar te ontlasten of te verrassen.

Daarnaast houdt de ceremoniemeester de RSVP’s bij. Als gasten niet kunnen komen, dan registreren zij dit, zodat ze dat kunnen doorgeven aan de locatie. Zijn er dieetwensen of andere verzoeken, dat houdt de ceremoniemeester dit bij.

Lees ook: Een leuke trouwkaart maken doe je zo

Je gaat mee op locatie bezoek

De ceremoniemeester gaat mee naar de locatie. Het is gebruikelijk om een aantal weken voor de bruiloft op locatie bezoek te gaan, om o.a. het programma te bespreken. Dit gesprek is nodig als je zeker wil weten, dat alle partijen weten wat er van ze wordt verwacht en hoe het plaatje eruit komt te zien.

Dit gesprek is vrij gedetailleerd. Denk bijvoorbeeld aan: Wie gebruikt welke ruimte om zich even terug te trekken of om te kleden? Wat voor soort drankjes schenken we op welke tijden en wat staat er precies op het menu? Van de muziek, tot aankleding, letterlijk alles wordt besproken, zodat het er op de grote dag precies zo uitziet, zoals het bruidspaar dat voor ogen heeft. Het bruidspaar is bij dit gesprek aanwezig, net zoals de partymanager van de locatie en eventueel de contactpersoon van het bruidspaar. En jij natuurlijk, want jij bent de ceremoniemeester.

Je weet wie de speeches geeft

Daarnaast moet je de speeches inventariseren. Dit is een goed onderwerp om van tevoren met het bruidspaar te bespreken, zodat je goed op de hoogte bent van hun wensen. Hoeveel speeches willen zij, mag iedereen een speech geven en welke momenten zijn geschikt voor een speech?

Speeches zijn leuk, maar kunnen vervelen na een tijdje. Dus spreek af wie een speech mag geven en hoelang deze mag duren. Vervolgens moet je mensen die speeches geven instrueren, zodat zij weten wanneer zij aan de beurt zijn en wat van hen wordt verwacht. Je kunt hen eventueel helpen met de zenuwen als dat nodig is.

Je stuurt de leveranciers aan

Er zijn veel leveranciers betrokken bij een bruiloft. Denk aan de fotograaf, de bloemist, de patissier en de dj. Ze hebben allemaal een taak en ze hebben soms een beetje begeleiding nodig, omdat ze (vooral in het hoogseizoen) meerdere bruiloften in een week hebben en de details misschien vergeten zijn. Dus stuur ze aan, in de zin van: ‘de taart komt daar’. Neem de bloemen in ontvangst en verdeel als ceremoniemeester de corsages onder de gasten. Vertel de dj waar hij zijn set kan neerzetten, etc.

Soms kan de locatie je hierbij helpen, zodat jij ook van het feest kan genieten. Maar dat hangt echt van de trouwlocatie af. Dus dit is ook iets dat je kunt meenemen in gesprek met de trouwlocatie, zodat jij nog beter op de hoogte bent van jouw taken.

Je organiseert het vrijgezellenfeest

De meningen zijn hierover verdeeld, maar als ceremoniemeester kan je ook het vrijgezellenfeest organiseren. Sommigen zeggen dat de getuige hiervoor verantwoordelijk is, dus dit is eigenlijk weer zo’n dingetje dat je moet vragen aan het bruidspaar. Soms ligt het voor de hand, maar net zoals alles in deze lijst kun je beter geen aannames doen en het gewoon vragen. Want dit een taak dat niet mag worden vergeten!

Je zet de sfeer voor de huwelijksnacht

Wat je op de dag zelf nog kunt doen is de hotelkamer van het bruidspaar versieren. Een paar rozenblaadjes op het bed een fles champagne met aardbeien op een tafeltje. Misschien nog iets spannends… Dit alles met als doel een romantische of sexy sfeer te creëren voor de huwelijksnacht.

Lees ook: Een bruiloft plannen in 6 maanden doe je zo

Tot slot

Ceremoniemeester zijn, komt wel met een hoop verantwoordelijkheden en taken. Wees hiervan bewust als je één van je vrienden vraagt dit te doen. Daarom richt ik me nu even tot het bruidspaar: kies als het kan voor meer dan één ceremoniemeester, zodat zij de taken onderling kunnen verdelen. Mijn man en ik hadden dus in totaal vier van onze vrienden gevraagd het te zijn. Zodat zij ook konden genieten van de dag, ze waren immers onze gasten. Onze trouwlocatie deed ook veel, dus dat hielp.

Wanneer de bruiloft voorbij is, is het aardig om ze voor hun inzet te bedanken. Wij hadden ons bruidspersoneel uitgenodigd voor een diner bij ons thuis en gaven ze allemaal een boek cadeau (zo’n coffeetable book), waarin we een persoonlijke boodschap hadden geschreven. Daarmee uitten we onze waardering en dat is toch altijd fijn als iemand zo zijn best heeft gedaan om je trouwdag onvergetelijk te maken.

Wil je je vrienden en familie niet belasten met de taak, dan kun je gewoon een professional inhuren. Ik kan dat voor jou zijn, maar als ik te ver weg woon, kun je altijd kiezen voor één van mijn collega’s in jouw regio.

Veel plezier!

Externe links:
Bruiloft Inspiratie
The Perfect Wedding

Afbeelding: Freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*