6 tips voor het doen van een huwelijksaanzoek

#image_title

Het is vandaag Valentijnsdag! Dit is de meest romantische dag van het jaar. Althans, dat heeft de commercie ons voorgeschreven. Winkels zijn al weken versierd met bloemen en hartjes, restaurants zitten vanavond vol met verliefde stelletjes en het is een mooie dag voor het doen van een huwelijksaanzoek.

Inhoud

Mijn verlovingsverhaal

Ik ben inmiddels vier jaar getrouwd en ruim negen jaar samen met mijn man. Na tweeëneenhalf jaar verkering, stond ik best open om met hem te trouwen. Hij was (en is nog steeds) ‘de ware’, we wilden graag een kindje en ik was al halverwege de dertig. Deze stap mocht er ook nog bij. We waren op vakantie in Indonesië en zaten op een klein bootje dat ons naar het eiland Flores voerden, waar we de volgende dag Komodovaranen zouden bekijken. Het was een uur of acht ‘s avonds, het was aarde donker en we zaten met z’n tweeën op het dak van dat bootje onder het genot van een Bintang biertje, naar de sterren te staren. Als er een perfect moment was, was het nu.

Maar het huwelijksaanzoek kwam pas twee jaar later. We waren thuis, onze dochter (die we inmiddels hadden gekregen) lag te slapen en we zaten op de bank. Hij deed de televisie uit, pakte mijn hand en sprak de mooiste woorden uit voor hij op een knie ging zitten. Hij pakte een klein doosje ter voorschijn en mij vroeg of ik met hem wilde trouwen. Hoewel ik op dat moment eigenlijk al wist dat we gingen trouwen (we hadden dat samen besloten), was ik toch geëmotioneerd en zij ik volmondig ‘ja’. Vijf maanden later trouwden we in het prachtige Finley.

Lees ook: 10 tips voor het plannen van jouw bruiloft

Een paar feitjes over het huwelijksaanzoek

The Perfect Wedding deed onderzoek naar aanzoeken en het blijkt dat ik niet de enige ben die wat langer op het aanzoek had moeten wachten. Maar liefst 60,9 procent van de ondervraagde verloofden, vond dat zij lang op het aanzoek moesten wachten, omdat ze al een tijdje wilden trouwen. Iets wat ik overigens ook van mijn bruiden hoor. Zij zaten er al een tijdje op te wachten en na veel hints kwam het aanzoek.

Uit hetzelfde onderzoek van The Perfect Wedding blijkt dat de meeste stellen zeven jaar samen zijn, als ze zich verloven. 14,6 procent was al langer dan tien jaar samen. De meeste aanzoeken vinden plaats op vakantie en (meestal) de bruidegom kiest dan het liefst voor een mooie plek voor het doen van de aanzoek, zoals op het strand of locatie met een prachtig uitzicht. Meestal is het moment intiem, bij slechts 15,4 procent van de aanzoeken zijn anderen aanwezig.

Een aantal tips voor je een huwelijksaanzoek doet

Hoewel veruit de meeste verlovingen plaats vinden in december, is Valentijnsdag de meest populaire dag om je te verloven. Dat is vandaag! Dus als je verliefd bent en een ring om je vinger mist, is dit misschien het moment om die grote vraag te stellen. Maar voor je dat doet, deel ik hierbij een aantal tips voor een geslaagd huwelijksaanzoek.

Wees zeker van een positief antwoord

Voor je een huwelijksaanzoek doet, moet je wel zeker weten dat de ander ‘ja’ gaat zeggen. Genoeg filmpjes op social media die laten zien, hoe pijnlijk een ‘nee’ op je vraag kan zijn. Vooral als deze plaatsvindt in het openbaar. Dus ga het gesprek aan met je partner, op een manier dat het niet al te veel opvalt, om te ontdekken of jullie daar hetzelfde over denken.

Kies een verlovingsring

Vervolgens heb je een ring nodig. Niet persé, maar laten we eerlijk zijn… Een aanzoek voelt toch niet helemaal compleet zonder ring. Volgens The Perfect Wedding wordt 93,2 procent van de geliefden gevraagd met een ring. 12,6 procent van de vrouwen kiest zelf haar ring uit.

Mensen zijn toch altijd benieuwd naar de ring. Als je meegaat met deze traditie, wil je dus wel eerste en ring hebben, voor je jullie verloving aankondigt. Geen idee welke ring je moet kiezen? Neem dan de zus of beste vriendin van je partner mee voor hulp. De kans is groot dat hij niet helemaal goed past, maar je kunt hem later altijd aanpassen.

Wacht niet te lang

Als je zeker weet wat het antwoord op je grote vraag zal zijn en je hebt een ring, dan moet je de vraag stellen. Wacht daar niet te lang mee, want je wordt er niet minder zenuwachtig van en straks vindt je partner de ring nog. Bedenk hoe je het wil gaan vragen. Wil je het groots doen a plein public, of je houd je het intiem tussen jullie tweetjes?

Bedenk hoe je het wil aanpakken

Zoals je eerder kon lezen kiezen de meeste mensen voor intiem. Maar als je het groots wil aanpakken, dan is het handig om anderen van je plannen te informeren. Ze kunnen je helpen bij de uitvoering, door bijvoorbeeld de persoon in kwestie naar een locatie te lokken.

Nodig een fotograaf uit

Zorg ervoor dat er een fotograaf aanwezig is, om het moment vast te leggen, zodat jullie er later nog op kunnen terugkijken. En je kunt de plaatjes natuurlijk delen op social media, als dat jouw ding is.

Kies voor het juiste moment

Doe het huwelijksaanzoek op een moment dat jullie niet al te veel plannen hebben. Dus liever niet op een dinsdagochtend, vlak voor jullie naar het werk gaan. Maar eerder op een zaterdagavond, zodat jullie de hele avond nog samen kunnen doorbrengen om de kersverse verloving te vieren.

Tot slot

Blijf bij het doen van het aanzoek zo dicht mogelijk bij jezelf. Misschien is dat best moeilijk, aangezien de zenuwen door je lijf gieren. Probeer echter niet te vergeten wie je ten huwelijk vraagt. Dit is als het goed is jouw beste vriend of vriendin, iemand bij wie je je helemaal zen voelt en naast wie je voor de rest van je leven elke dag naast wakker wil worden. Het komt goed.

Heel veel succes en een hele fijne Valentijnsdag!

Bronnen:
Brides
Bruiloft inspiratie
Afbeeldingen: Freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*