Bruiloft tradities, welke zijn onmisbaar op jullie grote dag?

Something old, something new, something borrowed, something blue, we kennen deze Amerikaanse bruiloft traditie wel uit films, waarbij de aanstaande bruid op haar trouwdag van geliefde iets ouds en iets nieuws, iets geleends, iets blauws krijgt, om haar huwelijk geluk te wensen. Veel culturen en landen kennen bruiloft tradities of -gewoonten, die op bruiloften graag in ere worden gehouden. Deze kunnen leuk en ontroerend zijn.
Tradities zijn net zo oud als de weg naar Rome. Sommige tradities zijn puur gebonden aan een familie, andere zijn bekend in heel het land of zelfs in de westerse wereld. Wat de oorsprong van een traditie ook mag zijn, als hij belangrijk is voor jou, dan is hij belangrijk voor jouw bruiloft.
Inhoud
Tradities in het buitenland
Ieder land kent zijn eigen tradities en gewoonten en wellicht zijn de onderste je wel bekend.
China
In China trouwen bruiden vaak in een rode japon. De kleur rood staat symbool voor geluk en daarom dragen bruiden een rode jurk wanneer ze trouwen.
Voor de bruiloft vindt er een theeceremonie plaatst. Hierbij schenkt het aanstaande bruidspaar thee in, voor de ouders en andere oudere familieleden.
Deze tradities kun je meenemen in je Nederlandse bruiloft, als je een Chinese achtergrond hebt.
Turkije
Het is gebruikelijk om een bruidspaar geld te geven als geschenk op een bruiloft. Bij een Turkse bruiloft wordt het geld vaak aan het lichaam aangebracht. Dat kan de trouwkleding zijn of een daarvoor bedoelde sjerp. Daarnaast worden er ook gouden sieraden om gedaan. Tijdens deze ceremonie, dat vaak plaatsvindt tijdens het feest, wordt ook verteld wie wat geeft.

Het Henna-feest is een feest voor vrouwen dat gepaard gaat met muziek en dans. De bruid wordt een paar dagen voor de bruiloft wordt versierd met henna, dat wordt aangebracht door de vrouwelijke familieleden van de bruidegom.
Marokko
Marokko kent ook het henna-feest. Hierbij worden de handen en voeten van de bruid met henna versierd. Het ritueel heeft als doel om het bruidspaar geluk te wensen, anderen zeggen dat henna boze geesten buiten de deur houdt.
Op een Marokkaanse bruiloft word je verwelkomd met melk en dadels. Je eet een oneven aantal dadels en daarna ben je beschermd tegen het boze oog.
Suriname
De Surinaamse cultuur kent ook veel tradities om je te beschermen tegen het boze oog. Het boze oog heet daar Ogri ai. Het betekent eigenlijk dat er mensen in je omgeving zijn, die eigenlijk niet zulke goede bedoelingen met je hebben. Ze misgunnen je het geluk. Baby’s zijn met name gevoelig voor het boze oog en daarom krijgen pas geboren baby’s een Ogri ai speldje, dat je op de kleren bevestigt als er bezoek komt.
Je kunt zo’n speldje in je trouwkleding dragen. Ieder cultuur kent zijn middelen om je te beschermen tegen het boze oog. In Suriname draagt men een kraaltje, de Antilianen hebben een man pretu. Marokkaanse vrouwen dragen het handje van Fatima en de Turken hebben een blauwe kraal.

Suriname is een land dat mensen veel mensen met verschillende achtergronden kent. Denk aan creolen, Hindoestanen, Javanen, maar ook Brazilianen en Chinezen. Velen hebben hun eigen tradities, die je niet kunt scharen onder typisch Surinaams.
Wat deze achtergronden gemeen hebben is het volgende: veel eten op bruiloften. Op typisch Surinaamse feesten is er veel eten en iedereen mag mee-eten. Op sommige westerse bruiloften word je nog wel eens weggestuurd voor het diner om de kosten onder controle te houden, maar dat zie je niet zo snel op een Surinaamse bruiloft. Dit is overigens ook vaak het geval op een Marokkaanse bruiloft
Nederlandse tradities
Welke tradities kennen we in Nederland? Ook hier kennen we een paar gebruiken die voor velen onmisbaar zijn:
Muntje in de schoen
Er is een traditie waarbij de bruid een muntje in haar linkerschoen draagt. Dit is niet zomaar een muntje, maar eentje die al generaties meegaat in de familie. Dit muntje in de schoen staat voor geluk en voorspoed. Maar zo’n muntje zorgt ook gegarandeerd voor blaren als je er de hele dag mee rondloopt. Dus weet waar je aan begint!
Bruid weggeven
Springen de tranen in jouw ogen als je de bruid samen met haar vader van het altaar ziet lopen? Dat hoeft niet want deze traditie heeft namelijk een zakelijke achtergrond. Heel vroeger werd de bruid weggegeven voor geld en status. De bruid dus werd letterlijk weg gegeven.
Tegenwoordig is het meer een soort afscheid, waarbij de vader zijn dochter aan haar nieuwe echtgenoot toevertrouwd.
Rijst gooien
Het mag op sommige trouwlocaties niet (meer) vanwege de rommel of dierenwelzijn, maar het gooien van rijst is een traditie die uit het oosten komt. Rijst staat symbool voor vruchtbaarheid. Door rijst te gooien wens je het bruidspaar een gelukkig en vruchtbaar leven.
Liever geen rijst? Kies dan voor bloemblaadjes of bellenblaas.

Ophalen van de bruid
Wanneer wil je elkaar voor het eerst zien? Het is gebruikelijk dat dit pas aan het begin van de ceremonie is, maar in Nederland zie je regelmatig dat een bruid wordt opgehaald in haar ouderlijk huis. Vroeger woonde de bruid vaak nog thuis voor ze ging trouwen en de bruidegom haalde haar daar op, als begin van een nieuw bestaan samen. Maar nu wonen de bruid en bruidegom vaak samen als ze in het huwelijksbootje stappen. Daarom is het misschien wel leuk om de avond voor de bruiloft bij je ouders te slapen.
Het boeket
Bijna iedere bruid heeft een bruidsboeket die ze vaak zelf uitzoekt op basis van een kleurenpalet die ze voor haar bruiloft ziet. Maar het is eigenlijk de bruidegom die deze bloemen hoort uit te kiezen. Deze geeft hij aan de bruid wanneer hij haar ophaalt bij haar ouders thuis.
Het gooien van het bruidsboeket is ook een bekende traditie. Dit heeft net als veel tradities een historische oorsprong: vroeger was een huwelijk niet voor iedereen weggelegd. Veel vrouwen die graag wilden trouwen, raakten de bruid aan voor geluk. Hierbij ging de jurk soms stuk. Om de vrouwen af te leiden gooide de bruid het boeket en de vrouw die het boeket ving, zou de volgende zijn die zou trouwen. Daarom zie je op bruiloften nog wel eens ongetrouwde dames samenkomen voor dit ritueel.
Bruid over de drempel dragen
Het is een oude traditie om de bruid over de drempel te dragen. Dit gebeurt doorgaans na de bruiloft als het kersverse bruidspaar hun huwelijksnacht ingaat. Ook in deze traditie kennen boze geesten de oorsprong. Het over de drempel dragen, voorkomt namelijk dat boze geesten vanuit het ouderlijk huis het geluk van het bruidspaar verstoren. Door de bruid te dragen, breng je de geesten op een dwaalspoor.
Vrijgezellenfeest
Aan de bruiloft gaat vaak een vrijgezellenfeest vooraf. Op deze feestelijke dag wordt de aanstaande bruid of bruidegom door zijn of haar vriend(inn)en in het zonnetje gezet.
Het vrijgezellenfeest is ontstaan uit een soort frustratie. De vrijgezel verlaat zijn vrienden voor het huwelijk en daarom zetten zijn vrienden hem voor een dag te kakken, om hem een lesje te leren. Daarom zie je op vrijgezellenfeesten vaak de bruidegom in een apenpakje rondlopen.
Wel of geen tradities?
Het kan zijn dat jouw familie of het land waar jij vandaan komt, tradities heeft die we in Nederland niet kennen. Of je trouwt als Nederlandse in het buitenland met iemand die de gewoontes van een Nederlandse bruiloft niet kent. In dat geval moet je gewoon uitleggen, wat die tradities zijn en wat ze voor je betekenen als je ze terug wil laten komen op je bruiloft.
Je verloving kan eenzaam voelen, als je niet krijgt wat je wil. Je moet je uitspreken naar de mensen die jouw tradities niet kennen of begrijpen. Vooral als jouw eigen familie niet in de buurt is. Anders kan dit ten koste gaan van de opwinding die je hebt naar aanloop van de bruiloft en misschien zelfs van de bruiloft zelf.
Het kan wel zo zijn dat niet alles precies uitpakt zoals jij dat wil. Misschien kun je een specifieke jurk niet vinden of zijn bepaalde etenswaren niet verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast kun je mensen op kosten jagen met je tradities, door bijvoorbeeld een Amerikaanse bridal shower en bruidsmeisjes jurken te wensen. Kijk in dat geval of je een compromis kunt sluiten en gaan voor de next best thing.
Afbeeldingen: Unsplash
Geef een antwoord