Welk type trouwlocatie past het beste bij jou?

Welk type trouwlocatie past het beste bij jou?

Het vinden van een geschikte plek om te trouwen is voor sommige mensen niet gemakkelijk. Er zijn namelijk zoveel verschillende type trouwlocaties en daarnaast spelen beschikbaarheid en budget een belangrijke rol in de keuze. Toch is het vinden van jouw perfecte trouwlocatie toch een belangrijk moment in het weddingplanning-proces. Want wanneer je ‘ja’ zegt tegen een offerte, zeg je tegelijkertijd ‘ja’ tegen jouw trouwdatum en neem je afscheid van behoorlijk wat stress.

Mijn zoektocht naar een trouwlocatie

Vier jaar geleden planden mijn man en ik onze bruiloft en we besloten De Open Toptrouwlocatie Route te volgen. Tijdens deze Route kun je meerdere trouwlocaties op één dag bezoeken. Dit is de meest efficiënte manier om kennis te maken met de locaties in de regio waar jij wil trouwen. Daarnaast hebben deze plekken de locatie zo ingericht, alsof er later die dag een bruiloft zal plaatsvinden. Dat is weer goed voor de beeldvorming, als je slecht in visualiseren bent.

Mijn man en ik bezochten zo’n vier locaties in het midden van het land, die ons online wel bevielen. We bezochten een kasteel, een groot landhuis, een boerderij en iets dat een kruising was tussen een kasteel en een landhuis. Het waren allen prachtige en indrukwekkende locaties, maar op een één of andere manier ging ons hart er niet sneller van kloppen. Teleurgesteld gingen we naar huis en hervatte onze zoektocht. Uiteindelijk trouwden we in Finley het Witte Huis in Loosdrecht. Deze locatie paste perfect bij de dag die wij voor ogen hadden.

Bepaal hoe jullie grote dag eruit komt te zien

Voor je opzoek gaat naar jouw ideale trouwlocatie, moet je in grote lijnen weten hoe jouw grote dag eruit gaat zien. Dit is iets dat jij samen met jouw partner bepaald. Wil je een festival, buiten trouwen, een bruiloft met een thema? Dit heeft allemaal invloed op de keuze van jouw locatie. Net zoals het aantal gasten dat je wenst uit te nodigen.

Door een short list te maken van elementen die voor jou ontzettend belangrijk zijn, weet je wat voor type locaties voor je werken en wat niet. Mijn man en ik wilden bijvoorbeeld een diner waarbij alle gasten in één ruimte zaten, zodat zij konden meegenieten van de speeches die tussen de gangen door werden gegeven. Een locatie waarbij de gasten tijdens het diner verdeeld zaten over verschillende kamers, werkte dus niet voor ons.

Welke verschillende type locaties kennen wij?

Nederland kent enorm veel verschillende type locaties waar je kunt trouwen, ik som de meest populaire hieronder op. Wie weet zit er wat voor jou bij.

1. Kastelen

Een kasteel is de meest populaire trouwlocatie in Nederland. Het voelt vaak historisch en sprookjesachtig aan en dat maakt het waarschijnlijk zo aantrekkelijk, ook al is het interieur van deze kastelen inmiddels behoorlijk modern. De kastelen die we in Nederland kennen, verschillen enorm van elkaar. Sommige zijn groot, andere zijn klein, je hebt kastelen in de stad of wat meer in de natuur. Het voordeel van een kasteel is dat het werkt in ieder seizoen. Wanneer jij als een sprookjesprinses in het huwelijk wil treden, dan is een kasteel absoluut een overweging waard.

2. Boerderijen

Wil je meer een rustieke omgeving voor jouw bruiloft? Dan is een boerderij, hoeve of molen wel iets voor jou. Vooral in de VS zijn Farm Weddings populair, juist vanwege dat rustieke gevoel. Op zo’n locatie kun je meer gebruik maken van de omgeving om jouw feest te vieren en je bent verzekerd van prachtige plaatjes (mits het niet regent).

Op de website toptrouwlocaties staan zo’n zestig locaties in Nederland, die onder de categorie boerderij vallen en alle verschillen wederom van grootte en prijs. De meeste van deze locaties zitten in het midden van het land en in Zuid Holland, maar ook daar buiten kun je een prachtige boerderij vinden om te trouwen.

3. Partycentra

Wil je veel gasten uitnodigen? Dan is een partycentrum iets voor jou, want deze zijn geschikt voor grote groepen. Je kunt voor een echt conferentiecentrum kiezen, maar het nadeel (of misschien wel voordeel) daarvan is dat je deze vaak helemaal moet aankleden voor jouw bruiloft, om het een beetje sfeervol te maken.

Gelukkig zijn er ook grote trouwlocaties in Nederland, die al standaard heel sfeervol zijn. Op de eerder genoemde website zie je bijvoorbeeld locaties die vallen onder de categorie ‘partycentra’, maar eigenlijk ook een restaurant, kasteel, hotel of boerderij zijn. Wat ze gemeen hebben is dat ze vaak ruimte hebben voor een groot publiek.

4. Industriële locaties

De meeste industriële trouwlocaties in Nederland kun je in de hoofdstad vinden. Het heeft in mijn ogen een heel moderne look, die je waardeert of niet. Wil je iets anders dan de standaard en een stoere of ontspannen sfeer? Dan is zo’n industriële locatie is voor jou. Er van uitgaande dat het goed geïsoleerd is, is zo’n locatie ook perfect voor de wintermaanden, omdat je juist gebruik maakt van de binnenruimte. Hoewel er natuurlijk ook veel industriële locaties zijn met een prachtige tuin (op het dak!). Decoreer zo’n industriële locatie met ontzettend veel bloemen of planten, om het wat extra sfeer te geven. Prachtige plaatjes gegarandeerd.

5. Kerken

Uiteraard kun je ook trouwen in de kerk. Dit is vaak je eigen kerk (of moskee, synagoge of kapel) trouwen. Veel stellen kiezen voor een ceremonie op een religieuze locatie. Wanneer jouw eigen kerk niet voldoet, zijn er nog andere religieuze instituten in Nederland waar je in het huwelijk kunt treden.

De Oude Kerk in Dongen is populair, maar je kunt ook trouwen in De Vondelkerk in Amsterdam en ook Mariënhof in Amersfoort is geliefd. In een kerk kun je vaak geen feest geven, dus je zult na de receptie met je gasten naar een andere locatie moeten gaan, als je nog door wil.

6. Strandpaviljoens

Een bruiloft buiten is waar veel bruidsparen van dromen. Wat is immers nu mooier dan de prachtige natuur op de achtergrond van je bruiloft. Een strand geeft een relaxed gevoel en dat maakt een strandbruiloft zo populair.

Nu is Nederland geen Spanje en de kans op regen is vrij groot, misschien iets minder groot in het hoogseizoen, maar de zon is niet gegarandeerd. Dus dan is een strandpaviljoen een goede optie. Als het mooi weer is, trouw je buiten en met een beetje pech kun je alsnog naar binnen voor een overdekte ceremonie. De meeste strandpaviljoens zijn in Nederland niet geheel verrassend aan de kust. Hoewel je in het land ook een aantal kunt vinden.

7. Restaurants

Er zijn restaurants in heel het land, die ook officiële trouwlocaties zijn. Deze restaurants hebben vaak een aparte privéruimte, die je kunt huren om je huwelijk te vieren. Het voordeel van zo’n restaurant is dat je deze waarschijnlijk al kent, omdat je er regelmatig hebt gegeten. Een ander voordeel is dat deze vaak sfeervol is ingericht. Het nadeel is dat je zo’n restaurant niet voor jezelf alleen hebt, omdat er nog gasten in het restaurant aanwezig zijn. Daardoor kunnen er beperkingen zijn in verband met geluidsoverlast.

8. Hotels

Je kunt ook in een hotel trouwen. Waarschijnlijk is dat niet je hoofdreden om voor een locatie te kiezen. Het komt eerder zo uit dat jouw trouwlocatie ook overnachting biedt. In Kasteel Hooge Vuursche in Baarn, kun je ook bijvoorbeeld slapen. Het voordeel van trouwen in een hotel, is dat jouw gasten er ook kunnen overnachten. Komen jouw trouwgasten van ver? Dan is een hotel als trouwlocatie een overweging waard. Weet wel, hoe exclusiever het hotel, hoe groter de investering.

9. Bijzondere locaties

In Nederland kun je ook op een boot of een rederij trouwen. Er zijn er niet veel van, maar in de regio Rotterdam en Amsterdam zijn er een aantal boten waar je stijlvol kunt trouwen. Het nadeel van een boot is wel dat je er niet op of af kan, als hij eenmaal begint te varen. Dus niemand kan te laat komen of eerder naar huis. Maar misschien is dat wel een pluspunt.

Er zijn ook een aantal musea waar je kunt trouwen. Denk bijvoorbeeld aan het Speelklok Museum in Utrecht of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In zo’n museum geef je jouw gasten ook iets te doen, wanneer jullie na de ceremonie foto’s willen nemen. Weet wel dat trouwen op zo’n locatie niet heel goedkoop is.

Tot slot kun je in Ouwehands Dierenpark in Rhenen een bruiloft organiseren. Heel leuk als je van dieren houdt en jonge gasten uitnodigt.

Denk altijd aan jouw budget

Kies altijd voor een locatie die binnen jouw budget past, dit voorkomt financiële problemen op langer termijn. Veel locaties hanteren een minimale omzetgarantie. Dit houdt in dat er een bedrag is dat je minstens moet uitgeven, ook al staat er minder op de factuur. Dat wat je tekort komt, wordt vaak weggeschreven onder de noemer locatieverhuur. Vraag altijd naar de minimale omzetgarantie als je geïnteresseerd bent in een locatie.

Lees ook: Ga je trouwen? 6 tips om je aan je budget te houden

Wanneer jouw locatie te duur is, zijn er nog meer manieren om er toch te kunnen trouwen, zonder dat je over je budget gaat. Zoals:

1. Een cadeautje van je oma

Misschien zijn er anderen die willen bijdragen aan jouw bruiloft, zoals je (schoon)ouders of andere familieleden. Misschien niet rechtstreeks door geld over te schrijven, maar bijvoorbeeld door trouwkleding cadeau te doen of te betalen voor de bloemen of trouwauto. Hierdoor blijft er ruimte in je budget over voor de locatie.

2. Trouwen in de winter

Trouwlocaties zijn in het laagseizoen een stuk goedkoper dan in het hoogseizoen. Het laagseizoen is november tot en met maart. De vraag in deze periode is een stuk kleiner, waardoor locaties misschien weken zonder boeking zitten. Hierdoor zijn ze meer geneigd kortingen uit te delen. Het enige nadeel is dat je dan niet buiten kunt trouwen en het sneller donker is.

Lees ook: De voordelen van een winterbruiloft

Tot slot

Het plannen van een bruiloft begint dus met het kiezen van een trouwlocatie. Voor je op pad gaat in je zoektocht naar een, moet je ervoor zorgen dat je weet hoe jouw dag eruit ziet, hoeveel mensen je wil uitnodigen en welke periode je wil trouwen. Kijk vervolgens naar deze blog om te zien, wat voor type locatie het beste bij jou past en ga vervolgens opzoek naar eentje in de regio waar jij wil trouwen.

En als je het je allemaal te veel wordt, dan kan ik je wel helpen.

Afbeeldingen: Unsplash

Externe links:
The Knot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*