6 kosten besparende tips voor als je gaat trouwen met een klein budget

Trouwen kost geld, maar het hoeft geen fortuin te kosten. Volgens The Perfect Wedding kost een bruiloft gemiddeld 14.548 euro. Dit is exclusief huwelijksreis. Je kunt meer, maar ook minder uitgeven. Voor ieder budget kun je een leuke bruiloft plannen, mits je verwachtingen in lijn zijn met wat je wil uitgeven. Hierbij een aantal tips voor als je gaat trouwen met een klein budget.

Kies een budget

Wanneer het aanzoek is geweest en je je vrienden, familie en volgers op Instagram hebt verteld dat je gaat trouwen, wordt het tijd om je bruiloft te plannen. Dit begint vaak met het bepalen van een budget.

Het is belangrijk dat je een budget hebt, zodat je controle houdt over de kosten. Het geld dat je aan een bruiloft uitgeeft is vaak jouw eigen geld, dat je ook kunt uitgeven aan een vakantie, een auto of de inrichting van je huis. Het is belangrijk dat je jouw uitgaven binnen je budget houdt, zodat je financiële problemen en ruzies voorkomt.

Wanneer je maar een klein budget hebt of gewoon niet zoveel geld wil uitgeven aan een bruiloft, volg dan de volgende tips om te trouwen binnen jouw budget.

  1. Trouw niet in het hoogseizoen
  2. Schrap de bloemen
  3. Benut de kwaliteiten van geliefden
  4. Nodig niet iedereen uit voor het diner
  5. Kies een alternatieve locatie
  6. Kies voor beginnende leveranciers

1. Trouw niet in het hoogseizoen

De meeste mensen kiezen ervoor om tussen april en oktober te trouwen. De dagen zijn dan langer en het kans op mooi weer is het grootst, maar in deze periode betaal je wel de hoofdprijs, vooral als je op zaterdag trouwt. Dit komt omdat de vraag een stuk groter is en locaties en leveranciers daarom niet zo snel met kortingen strooien. Maar in een maand zoals november is het animo minder groot en daardoor heb je een betere onderhandelingspositie.

2. Schrap de bloemen

Of de taart, cadeautjes, speciale drankjes, mooie auto, servetjes met logo of photobooth. Niemand die het mist. De indrukken op een bruiloft zijn vaak groot genoeg en het programma is meestal behoorlijk vol, dat de meeste gasten er niet op letten of er zaken ontbreken. Decoraties en dergelijke zijn vooral leuk voor Instagram. Gasten zien het als het er is en vinden het geweldig, maar missen het niet als het er niet is. Dus laat de corsages en extra bloemen zitten als te veel geld kost. Houd je niet van taart? Serveer het dan ook niet, op die manier houd je geld over om te besteden aan zaken die je wel belangrijk vindt.

3. Benut de kwaliteiten van geliefden

Wil je toch een taart? Vraag dan die vriendin die met gemak mee kan doen aan ‘Heel Holland Bakt’ om jouw desserts te maken. Is jouw zus een creatief brein en kan ze de meest romantische creaties maken? Vraag haar dan of ze je wil helpen bij de aankleding van je locatie. Of vraag jouw broertje om muziek te draaien. Op die manier bespaar je je zelf honderden euro’s, die je kunt uitgeven aan je jurk of huwelijksreis. Vergeet natuurlijk niet deze lieve mensen te belonen voor hun tijd en inzet, met een leuk cadeautje.

4. Nodig niet iedereen uit voor het diner

Hetgeen dat het meeste geld kost is de catering. Of je nu kiest voor buffet, shared dining of het serveren van je gasten, eten kost een hoop geld. Met honderd genodigden ben je rustig vijfduizend euro kwijt en dan houd je het nog simpel. Dineer daarom met een kleiner gezelschap en laat je overige gasten elders dineren of nodig ze uit voor na het eten. Trouw liever niet in ‘the middle of nowhere’ als je besluit jouw gasten halverwege de dag weg te sturen, met het verzoek om drie uur later terug te komen. Op die manier kunnen ze in een restaurantje in de buurt gezellig wat eten.

5. Kies een alternatieve locatie

Locaties verdienen vooral aan de catering en daarom staan zij eigen catering vaak niet toe. Daar verlies je zoals gezegd het meeste geld. Dit kun je onder controle houden door voor een alternatieve locatie te kiezen, zoals de achtertuin van je schoonmoeder. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van meerdere locaties. Het is geen regel dat je alles op een plek moet organiseren. Je kunt op locatie 1 trouwen, op locatie 2 dineren en op locatie 3 feesten. Wanneer je jouw locaties handig kiest, bespaar je een hoop kosten en kun je trouwen binnen jouw budget. Zorg er wel voor dat het allemaal een beetje in de buurt van elkaar is, zodat je je gasten niet kriskras door de stad sleept.

6. Kies voor beginnende leveranciers

Veel leveranciers die net begonnen zijn, werken vaak nog niet tegen hun volle tarief. De bloemen op mijn bruiloft kwamen bijvoorbeeld van een bloemist, die net was begonnen met haar business. Zij rekende een korting van 50 procent en gebruikte de afbeeldingen van de boeketten die ze voor ons had gemaakt, om haar business te promoten. Dit kan ook gelden voor de leverancier van jouw taart, make-up en decoraties. Je moet wel vol van vertrouwen zijn, dat het op de dag zelf er prachtig uit ziet.

Tot slot

Trouwen kan veel geld kosten, maar je hebt het zelf in de hand hoeveel je uitgeeft. Wil je wel de locatie van je dromen, een taart met vier lagen en de hele familie uitnodigen voor het diner? Kies dan voor een langere verloving, zodat je jezelf de tijd geeft om te sparen voor je droombruiloft. Je trouwt tenslotte maar een keer!

Succes!

Afbeeldingen: Getty & Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*