Hoeveel kost een bruiloft?

Hoeveel kost een bruiloft?

Na het aanzoek, wil je waarschijnlijk al vrij snel je bruiloft plannen. Maar voor je daaraan begint, moet je eerst weten wat het budget is voor jullie bruiloft. Hoeveel je wil uitgeven speelt namelijk een belangrijke rol bij de keuze van een locatie en leveranciers. De grote van je budget bepaal je samen met je partner en is een persoonlijke keuze.

Volgens The Perfect Wedding kost een Nederlandse bruiloft gemiddeld 14.548 euro, dit is exclusief huwelijksreis. Uit onderzoek van Zankyou geven Nederlanders gemiddeld zo’n 21.550 euro uit aan een bruiloft. Hierin zijn de kosten van een huwelijksreis wel meegenomen. Je zou kunnen dus kunnen zeggen dat de gemiddelde kosten van een bruiloft tussen de 15 en 25 duizend euro ligt en je zal straks zien, dat mijn eigen berekening dat ondersteunt.

Factoren die van invloed zijn op jouw budget

Veel mensen laten zich afschrikken door de kosten van een bruiloft en sommige van hen stellen daarom een huwelijk uit of trouwen helemaal niet. Er is echter geen regel dat zegt dat je tienduizenden euro’s moet uitgeven aan je grote dag. Je kunt ook gewoon naar het gemeentehuis gaan en daar in het huwelijk treden. Maar als je jou liefde wil vieren met een anderen, dan hangt daar toch een prijskaartje aan. In dit artikel leg ik jou uit waar de kosten dan precies in gaan zitten.

1. Aantal gasten

Het aantal gasten dat je uitnodigt op je heeft ontzettend veel invloed op je uitgaven. Al deze mensen moeten immers eten en drinken en als ze de hele dag aanwezig zijn, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Ga er maar van uit dat iedere volwassen gast zo’n 75 tot 100 euro kost. Als je honderd genodigden hebt, kom je al snel uit op een kostenplaatje met vijf getallen. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer jouw budget kleiner is dan gemiddeld.

2. Trouwlocatie

Het maakt uit waar je gaat trouwen. In de Randstad is het bijvoorbeeld een stuk duurder om in het huwelijk te treden dan daar buiten. Het kost ook meer geld om in de stad te trouwen, dan in een kleinere gemeente. Tot slot maakt het ook uit of je trouwt op een maandag of op een zaterdag, want de kosten in het weekend zijn hoger.

Trouwlocaties op hun beurt, verschillen ook van prijs. Dit kan variëren van 5.000 euro tot wel 20.000 euro en meer. Dit hangt wederom af van de gemeente waar zo’n locatie ligt, het type locatie en de geleverde diensten. Er zijn locaties die een minimale omzetgarantie hanteren. Wanneer dit bijvoorbeeld 10.000 euro is, dan willen zij minimaal 10.000 euro verdienen aan jouw trouwdag. Heb jij aan het einde van de avond een rekening van 8.000 euro, dan rekenen ze 2.000 euro aan bijvoorbeeld locatiekosten. Lees dus goed, voor je een handtekening zet, alle informatie die zo’n locatie je geeft of vraag ernaar, zodat jij zelf kunt bepalen of je hiermee akkoord gaat of niet.

3. Trouwen in het hoogseizoen

De meeste mensen trouwen tussen mei en oktober en daarom is dit het hoogseizoen. In deze periode is de vraag groot en zullen leveranciers en locaties minder geneigd zijn om kortingen te geven. In de wintermaanden doen ze dat wel, om er voor te zorgen dat een locatie bijvoorbeeld alsnog wordt geboekt. Dit is dus ook iets om in overweging te nemen wanneer je jouw bruiloft plant.

4. Type bruiloft

Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Een ceremonie in de ochtend dat wordt afgesloten met een feestelijke lunch of wil je een diner en een feest? Het laatste kost meer geld, omdat er meer gegeten en gedronken wordt. ’s Avonds drinken mensen meer alcohol en dat is ook duurder dan een glaasje fris. Daarnaast moet je zorgen voor muziek en daar hangt ook een prijskaartje aan.

De stijl van je bruiloft kan ook invloed hebben op de kosten. Wil je bijvoorbeeld een high end look en feel of kies je voor meer casual. High end is vaak duurder, omdat je geneigd bent om keuzes te maken die wat duurder zijn, zoals een glaasje bubbels voor al je gasten, meer bloemen, een prachtige taart en een duurdere auto, dan wanneer je daar niet voor kiest.

Een overzicht van de kosten

Er zijn dus veel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kosten van jouw bruiloft. Desondanks wil ik voor de volledigheid een eerlijke berekening maken van de dag zelf. Dit soort berekeningen kun je veel op het web vinden en ze lopen soms behoorlijk uiteen. Op basis van mijn ervaring en deze overzichten, kom ik tot het volgende budget voor jouw bruiloft, wanneer je uitgaat van een standaard bruiloft met zo’n tachtig gasten.

Trouwkleding voor allebei € 2.500,00
Catering & Locatie € 7.000,00
Fotograaf € 1.500,00
Accessoires & decoratie € 300,00
Boeket & corsages € 250,00
Taart € 500,00
Muziek & DJ € 700,00
Kosten gemeente € 400,00
Bruidskapsel & visagie € 300,00
Huwelijksnacht € 250,00
Bedankjes € 200,00
Uitnodigingen € 200,00
Trouwringen € 1.000,00
Vervoer € 600,00
Weddingplanner € 2.000,00

Nu kun je het zo duur maken als je zelf wil. Je kunt met gemak een jurk kiezen van 4.000 euro, 1.000 euro uitgeven aan bloemen en tweehonderd mensen uitnodigen. Je kunt bepaalde onderdelen ook weglaten. Het is bijvoorbeeld geen must om je gasten te bedanken met een cadeautje en je hebt ook geen hippe auto nodig die je naar de trouwlocatie rijdt. Als je voldoende make-up tutorials hebt gevolgd, kun je misschien je eigen make-up doen. Er zijn veel manieren om de kosten van je bruiloft onder controle te houden, als je het bovenstaande teveel voor jou is.

Lees ook: Ga je trouwen? 6 tips om je aan je budget te houden

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook een paar extra’s die je kunt toevoegen. Een videograaf maakt je dag bijvoorbeeld onvergetelijk en je kunt naast een prachtige taart ook kiezen voor een sweet table met heel veel lekkers. Zolang het bij past bij jullie visie en je geen ruzie gaat maken over geld.

Invloed van pandemie op jouw budget

De coronacrisis heeft ontzettend veel invloed gehad op de evenementenbranche. Veel huwelijksfeesten konden niet doorgaan en leveranciers en locaties hebben enorm geleden om de maatregelingen die zijn genomen. Sommige zijn zelfs failliet gegaan of zijn (tijdelijk) in een andere branche gaan werken. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde kosten, die je in dit overzicht ziet en in andere overzichten, niet meer actueel zijn.

Veel leveranciers hebben hun prijzen verhoogd om een buffer te creëren, voor het geval zoiets opnieuw gebeurt of omdat de kosten die zij moeten maken (voor ingrediënten of bloemen), omhoog zijn gegaan. Dit heeft dus invloed op wat je met jouw budget kunt kopen. Kon je in 2019 bijvoorbeeld een taart met vier lagen bestellen voor jouw bruiloft, dan kan dat nu voor hetzelfde geld een taart met slechts drie lagen zijn. Laat je hierdoor niet te veel afschrikken en pas je wensen aan of schrap wat gasten van je lijst.

Wat momenteel niet zonde van je geld is, is een trouwverzekering voor het geval jouw bruiloft onverhoopt toch niet door kan gaan, vanwege een nieuwe lockdown, een ziek familielid of een zwangerschap. Zo’n verzekering is ongeveer 2 procent van je trouwbudget. Wanneer het budget voor jouw bruiloft bijvoorbeeld 15.000 euro is, dan betaal je eenmalig 300 euro. Deze kosten zijn anno 2022 geen overbodige luxe.

Kies voor een weddingplanner

Het is belangrijk dat je een budget bepaald, voor je start met het plannen van je bruiloft. Het zal namelijk vervelend zijn dat je jullie huwelijk begint met financiële problemen.

Een weddingplanner respecteert jouw budget en zorgt ervoor dat je niet meer uitgeeft dan vooraf aangegeven. Zij zal jouw geen locaties laten zien die je niet kunt betalen of suggesties doen die niet passen in jouw budget. Zij bewaakt de kosten en houdt nauwkeurig bij, wat er wordt uitgegeven, zodat je te allen tijde goed op de hoogte bent van jouw uitgaven. Daarnaast neemt ze veel stress weg en denkt zij aan kosten die jij misschien over het hoofd zou zien. Wanneer je organisatorisch niet zo sterk bent, geneigd bent om meer uit te geven dan je wil of weinig tijd hebt, dan kan het een uitkomst zijn om te werken met een weddingplanner.

Tot slot

Trouwen kan duur zijn, maar je hebt de kosten daarvan zelf helemaal in de hand. Laat je niet gek maken door wat je bij anderen hebt gezien en volg gewoon je eigen plan. Wat er niet is, missen veel gasten niet. Dus houd je niet van taart, neem dan geen taart. Verlaat de trouwlocatie op de fiets wanneer het feest is afgelopen, in plaats van een mooie dure auto. Het levert vaak ook veel mooiere plaatjes op. Blijf bij jezelf, zodat je over twintig jaar nog steeds kun terugkijken op een prachtige dag, zonder schulden.

Afbeeldingen: Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*