Een leuke trouwkaart maken doe je zo

“Wij gaan trouwen!” Meestal weten je vrienden en familie wel dat je gaat trouwen, omdat je dat na het aanzoek aan iedereen hebt verteld. Maar wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten, is wanneer dat huwelijk gaat plaats vinden. Door een trouwkaart te sturen, informeer je jullie gasten over jullie grote dag.
Het lijkt erg simpel zo’n trouwkaart, maar dat is het voor sommige mensen niet. Want: welke kaarten stuur je? Hoe ziet deze eruit? En welke informatie deel je? Het zijn allemaal vragen waarop ik het antwoord geef in deze blog.
Inhoud
Hoewel we anno 2022 geen post meer hoeven te verzenden, vinden we het soms leuk om een kaartje te versturen. Misschien juist omdat het niet meer hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardagskaart, een kerstkaart. Maar ook aan bijzondere kaarten, zoals een geboortekaart of een trouwkaart. Een kaart kan een gelegenheid nog specialer maken en het is een tastbare herinnering dat, in dit geval, een gebeurtenis er aankomt.
Welke trouwkaarten zijn er?
Er zijn verschillende kaarten die je naar je gasten kunt sturen in aanloop naar de bruiloft. Het belangrijkste doel van zo’n kaart, is om aan de gast te laten weten dat hij of zij is uitgenodigd. Dit is niet vanzelfsprekend. Je kunt immers in het geheim trouwen of een zeer kleine bruiloft wensen. Door een kaart te sturen, kun je die eventuele onzekerheid wegnemen.
Lees ook: 10 tips voor het plannen van jouw bruiloft
Save the Date
De eerste kaart die je stuurt is de ‘Save the date’. Vooral wanneer een bruiloft ver in de toekomst is, is het handig om zo’n kaart te versturen. Denk aan een jaar tot half jaar voordat de bruiloft plaatsvindt. Met deze kaart roep je jullie genodigden op de datum blokkeren, ofwel ‘bewaren’, in hun agenda. Nu zij tijdig weten dat jij op deze dag gaat trouwen, kunnen ze hier rekening mee houden als zij bijvoorbeeld een vakantie willen boeken. Heb je jouw datum al vastgelegd bij jullie trouwlocatie? Dan kun je deze kaart sturen.
Op de ‘Save the Date’ kaart hoef je niet veel informatie te delen. Het volgende voldoet:
- Een datum
- De namen van het bruidspaar
- Dat het om een huwelijk gaat
Daarnaast is het wel handig om te vermelden dat de uitnodiging nog volgt, want dan weten de genodigden dat er later meer informatie komt. Je kunt eventueel een link naar jullie trouwwebsite delen, als hij al live is. Hierop kunnen gasten meer informatie vinden. Ga je in het buitenland trouwen? Vermeld dit dan ook op de ‘Save the Date’ kaart, want dit betekent dat jullie gasten niet één datum moeten vrijhouden, maar meerdere.

Uitnodiging
De daadwerkelijke uitnodiging stuur je meestal een paar weken voor de bruiloft, zo’n 6 tot 8 weken voor de grote dag. Jullie gasten weten middels een ‘Save the Date’ kaart al dat ze zijn uitgenodigd voor jullie bruiloft, maar meer informatie hebben ze niet.
Nu je wat meer tijd hebt genomen om jouw bruiloft te plannen en je dus meer informatie hebt, kun je die delen in de uitnodiging. Hierin schrijf je over:
- het programma – hoe ziet de dag eruit? Geef een overzicht van tijden en vertel o.a. hoe laat de ceremonie begint, wanneer het diner is, hoe laat het feest begint en hoe laat jullie gasten worden verwacht. Niet alleen voorkom je hiermee dat ze te laat komen, jullie gasten weten ook wanneer ze ongeveer te eten krijgen en dat ze misschien moeten lunchen voor ze van huis vertrekken.
- de dresscode – laat gasten weten wat ze moeten aantrekken op jullie bruiloft. Zo voorkom je dat mensen zich over of under dressed voelen. Je wil dat jullie gasten zich op hun gemak voelen en dat zijn ze niet als ze de enige zijn die anders gekleed zijn. Bijvoorbeeld als je de enige bent die in een pak komt of de enige bent in een korte broek. Laat je gasten weten hoe ze zich moeten kleden, om dit soort ongemakkelijkheden te voorkomen.
- locatie – dit spreek voor zich. Jullie gasten moeten weten waar de bruiloft is. Wat je tevens kunt vermelden, is hoe ze er het beste komen en of ze er kunnen parkeren.
- trouwwebsite – deel een link naar jouw website of nog beter: een QR-code. Te veel informatie op een enkele trouwkaart kan rommelig ogen. Daarom is het hebben van een website erg handig. Op een trouwwebsite kun je meer informatie delen, zoals over de locatie en de dresscode. Daarnaast kun je zo’n site altijd updaten met actuele informatie, zoals werkzaamheden aan de weg op de route naar de trouwlocatie of aanpassingen aan het programma.
- de weddingplanner, als je die hebt – deel haar contactgegevens voor mensen die misschien iets willen vragen. Heb je geen weddingplanner, maar een vriend of vriendin die ceremoniemeester is? Deel dan zijn of haar gegevens om dezelfde reden.
- additionele informatie – denk bijvoorbeeld aan cadeauwensen. Maar je kunt ook aangeven of kinderen wel of niet welkom zijn. Dit soort informatie schept duidelijkheid en het voorkomt dat je naderhand allemaal berichtjes ontvangt van gasten met vragen over jullie bruiloft.
Change the Date
Het kan gebeuren dat je je bruiloft moet uitstellen. De redenen hiervoor kunnen uitlopen, denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap, een sterfgeval of misschien heb je problemen met het budget. De afgelopen jaren hebben we veel gezien dat bruiloften door de pandemie zijn uitgesteld. Wat de reden ook is om je bruiloft uit te stellen, informeer jullie gasten en dat kan met een ‘change the date’ kaart.
Op een ‘Change the Date’ schrijf je jullie:
- namen
- originele trouwdatum
- eventuele nieuwe trouwdatum
Natuurlijk schrijf je dat je jullie bruiloft moet uitstellen en als je wil, kan je een reden opgeven.
RSVP
Je kunt een kaartje aan de uitnodiging toevoegen, waarmee je aan gasten vraagt te laten weten of ze op jullie bruiloft komen. Zo’n kaart wordt RSVP genoemd. RSVP staat voor Répondez s’il vous plaît, dat in het Nederlands ‘Antwoord alstublieft’ betekend. Het is naar mijn mening vrij Amerikaans, maar tegelijk heeft het ook iets klassieks. Heel leuk dus als je voor een klassieke bruiloft gaat. Zo’n kaart geeft twee opties om aan te vinken: aanwezig of verhinderd. Daarnaast geeft ’een RSVP ook de mogelijkheid om aan te geven of de genodigde iemand meeneemt en wat de dieetwensen zijn.
Zorg er wel voor dat, wanneer je voor deze optie kiest, je een envelop toevoegt met een adres waar de RSVP naartoe mag. Daarnaast is het wel zo netjes om een postzegel mee te sturen.
In plaats van een RSVP kaart, kun je jullie gasten ook naar de website van je bruiloft verwijzen. Op de uitnodigingen die ik namens mijn bruidsparen verstuur, deel ik een link naar een persoonlijke pagina op mijn website, waarop gasten in een paar tellen kunnen aangeven of ze aanwezig zijn, of ze iemand meenemen en of ze dieetwensen hebben.
Bedankkaart
Na de bruiloft kun je jullie gasten bedanken voor hun aanwezigheid met een bedankkaart. Deze verstuur je zo’n zes weken na de bruiloft. Niet alleen bedank je jullie gasten hiermee voor hun aanwezigheid, maar ook voor het cadeau dat ze hebben achtergelaten.
Je kunt deze trouwkaart persoonlijker maken door een foto van jullie op jullie bruiloft te delen, als leuke herinnering aan jullie grote dag.

Hoe ziet jouw trouwkaart eruit?
Nu je weet welke kaarten je wil versturen, moet je een design kiezen. Als je niet zo makkelijk keuzes kunt maken, kan dit erg moeilijk zijn. Ik adviseer je daarom om, eerst op een website zoals Pinterest te kijken, om inspiratie op te doen. Tik in het zoekveld: ‘wedding card inspiration ideas’ om zoveel mogelijk resultaten te zien. Ik zoek vaak in het Engels, omdat het meer opties laat zien dan de Nederlandse taal.
Door op zo’n website te kijken, ontdek je vrij snel wat je mooi vindt en wat je vooral niet mooi vindt. Als je dit een tijdje doet, ontdek je vanzelf wat het beste bij jullie past.
Een paar inspiratietips
Het kan zijn dat jullie bruiloft een thema heeft. Misschien kies je voor een vintage wedding, een tropische strandbruiloft, trouw je tijdens de feestdagen of wil je een echte Gatsby bruiloft. In dat geval kun je voor een trouwkaart kiezen, waarin deze sfeer naar voren komt. Niet alleen blijf je binnen je thema, het geeft jullie gasten ook een idee van wat ze van jullie bruiloft kunnen verwachten.
Trouwkaart ontwerpen
Weet je wat je wil? Dan is het tijd om je trouwkaart te ontwerpen. Hierbij kun je de hulp inroepen van een grafisch ontwerper. Dit scheelt jou tijd en je krijgt vast een prachtige kaart, die mooier is dan je zelf had kunnen bedenken. Zo’n grafisch ontwerper komt vaak met creatieve ideeën, waar je zelf niet op was gekomen of misschien bent tegen gekomen op Pinterest. Zo’n ontwerper denkt met je mee en adviseert over welk materiaal je kunt gebruiken en de vormen die je kunt kiezen. Wanneer je het budget ervoor hebt, is het een aanrader om te kiezen voor een samenwerking met een grafisch ontwerper.
Online programma’s
Past een grafisch ontwerper niet in je budget, maar wil je wel een trouwkaart versturen. Dan kun je zelf je eigen trouwkaarten ontwerpen. Er zijn verschillende online programma’s waarmee je dit kunt doen zoals:
Deze tools werken min of meer allemaal hetzelfde, de één biedt misschien meer opties dan de ander en de details verschillen. Maar het basisprincipe is hetzelfde. Je werkt vanuit een template of maakt een eigen ontwerp.
Hoe werkt het?
Wanneer je niet zo creatief bent, is een template wel handig. De website doet dan zelf een aantal suggesties voor een ontwerp en het enige wat je in principe hoeft te veranderen zijn de namen en trouwdatum. Je kunt ook meer aanpassingen doen als je dat wil, maar het hoeft niet.
Het is mogelijk om de opties filteren en een stijl kiezen, zoals: romantisch, modern, vintage of klassiek. Je kiest een formaat en of je een enkele of dubbele kaart wil hebben. Sommige websites geven je ook de optie om voor een andere vorm te kiezen, zoals rond, ovaal of een kaart met een boog. Je kunt het materiaal kiezen, denk aan: hout, kraftpapier en kalkpapier, waarbij folie mogelijk is. Je kunt zelfs voor een doosje kiezen als je dat wil. De opties zijn eindeloos en daarom kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Het is dus belangrijk dat je vooraf een idee hebt van wat je wil. Ik bied mijn bruidsparen aan dat ik hun trouwkaarten voor hen te maak. Ik ben redelijk creatief en hierbij maak ik gebruik van een van deze programma’s en houd rekening met hun wensen.
Zo’n tool is ontzettend handig en gebruiksvriendelijk, maar het kent toch zijn beperkingen vergeleken met een grafisch designer. Dit is iets om rekening mee te houden.

Proefdruk
Wanneer je ontwerp klaar is, kun je op veel van dit soort websites een proefdruk aanvragen. Hierbij krijg je een enkele trouwkaart naar je huis gestuurd, die je kunt beoordelen. Klopt de spelling en de informatie? Ben je tevreden met het materiaal en zien de kleuren eruit zoals je dat wil? Ja? Dan kun je jouw bestelling plaatsen.
Hoeveel je uitgeeft aan jullie trouwkaarten hangt af van het materiaal, simpel karton is bijvoorbeeld een stuk voordeliger dan hout. De afmetingen en het aantal kaarten, speelt een rol in de kosten. Wil je een envelop? Dan betaal je ook extra.
Naast trouwkaarten kun je op zo’n website ook jullie menu en naamkaarten ontwerpen, zodat al het briefpapier er hetzelfde uitziet en je eenheid uitstraalt.
Een paar laatste woorden
Maar goed, zoals gezegd is zo’n trouwkaart niet gratis. Ieder type kaart waarvoor je kiest, kost geld. Wanneer je het budget er niet voor hebt, kun je bijvoorbeeld voor alleen een uitnodiging kiezen en de rest weglaten.
Lees ook: Hoeveel kost een bruiloft?
Je kunt je gasten immers ook via Whatsapp informeren over je aanstaande bruiloft. Of je kunt mensen per email uitnodigen. Het is misschien wat minder chique, maar wel een stuk voordeliger. Er zijn geen regels als het om trouwen gaat, jij doet wat jij wil. Zolang je er maar voor zorgt dat jullie gasten goed geïnformeerd naar jullie bruiloft gaan, zodat ze jullie feestje niet hoeven te missen.
Afbeeldingen: Freepick en Unsplash
Geef een antwoord