Dresscode bruiloft: dit haal je uit jouw kast

Het was 2011 of 2012, ik weet het niet precies. Mijn neef ging trouwen in een gebedshuis en het was eindelijk weer een reden voor de hele familie om samen te komen. Dat samenzijn was erg gezellig, maar de bruiloft zelf was rommelig; het bruidspaar was laat, de ceremonie eindeloos en het eten liep door elkaar heen. Maar wat mij het meeste stoorde, was dat sommige gasten gekleed waren, alsof ze even snel een recept gingen halen bij de apotheek. Het was niet aan hen te zien dat ze te gast waren op een bruiloft. Ik dacht: ‘als je hiervoor niet je best wil doen, waarvoor dan wel?’

Mijn moeder reageerde begripvol en zei dat deze mensen waarschijnlijk geen geld hadden voor een leuke outfit. Als bijstandsconsulente heeft ze gezien wat armoede kan doen. Maar er zijn toch andere manieren om netjes voor de dag te komen, zonder dat het (veel) geld kost?

Achteraf denk ik dat deze mensen misschien een andere verwachting hadden van de dag en het zagen als een willekeurig familiebezoek. In de trant van; ik ga even naar de winkel, iets ophalen bij de apotheek, praten op school en oh ja, mijn nicht heeft nog iets in een Hoofddorp waar ik naartoe moet. Het dragen van – wat in mijn ogen – de verkeerde kleding, had voorkomen kunnen worden, als mijn neef en zijn vrouw een dresscode hadden afgegeven voor hun bruiloft.

Inhoud

Wat is een dresscode?

Een van de meest gezochte zoektermen op Google wat betreft bruiloft is ‘de dresscode’. Dresscode betekent simpel gezegd kledingvoorschrift. Door een dresscode te vermelden, vraag je mensen bepaalde kleren te dragen naar een bijeenkomst. Sommige bedrijven hanteren ook een dresscode en vragen hun personeel een bepaalde look te hanteren, als ze naar kantoor komen.

Sommige mensen tasten in het duister als het aankomt op de dresscode voor een bruiloft. Daarom wordt er online vaak naar gezocht. Ik adviseer mijn bruidsparen altijd om een kledingvoorschrift te vermelden op de uitnodiging, zodat gasten weten wat er van hen wordt verwacht.

Waarom een dresscode?

Een belangrijke reden (in mijn ogen) om een dresscode te vermelden, is om te voorkomen dat gasten zich opgelaten voelen. Mensen kunnen zich nu eenmaal niet op hun gemak voelen, wanneer ze de enige zijn die casual gekleed zijn, terwijl de rest heeft gekozen voor een formele look. Of andersom, als ze de enige zijn in pak, terwijl andere gasten in een spijkerbroek gekomen zijn. Dit soort situaties zijn makkelijk te voorkomen.

Een andere reden om voor een kledingvoorschrift te kiezen, is omdat je eenheid wil uitstralen. Op de dag zelf en op de foto’s die je naderhand bekijkt. Wanneer je voor een kleurenthema hebt gekozen, kun je jouw gasten vragen om in die kleur gekleed te komen. Dit is niet ongebruikelijk en je ziet het vaak dat mensen gekleed gaan in enkele kleur zoals rood, gecombineerd met wit of zwart.

Probeer redelijk te zijn

Je mag best van je gasten vragen om zich te houden aan de dresscode, maar maak het ze niet te moeilijk. Is jouw thema de jaren 80 en wil je dat ze kleren uit die tijd komen, laat ze dan zelf kiezen wat dat is en dwing ze niet om voor een specifieke look te kiezen. Vraag jouw gasten ook niet iets nieuws te kopen of een specifiek merk te dragen. Jouw bruiloft kan namelijk voor sommige van hen een flinke investering zijn. Ze moeten naar jouw locatie reizen, wellicht een hotelovernachting boeken, een cadeau kopen en een outfit scoren, dit hakt er voor sommige mensen financieel in.  

Probeer daarom rekening te houden met je al je gasten. Je kunt misschien zelf een groter dan gemiddeld inkomen hebben, dat dit geldt niet voor iedereen. Die 100 euro die jij makkelijk uitgeeft, is voor een ander een flinke investering. Het is een aanname dat alle mannen een pak hebben. Waarom zou je er een hebben, als je hem niet voor werk nodig hebt? In plaats van een pak als dresscode te hanteren, kun je ook zeggen ‘overhemd’.

Welke dresscodes kennen we?

Er zijn chiquere manieren om te vertellen wat de dresscode is, wat iedere dresscode heeft zijn eigen naam. Sommige mensen weten meteen wat dit betekent, maar de meeste van ons (jij waarschijnlijk en zo vond je dit artikel) moeten dit toch nog even Googelen, dus vandaar de uitleg:

Tenue de Ville

Tenue de Ville is de meest populaire dresscode op bruiloften. Dit komt omdat het netjes is, maar ook niet te chique. Denk bijvoorbeeld aan een cocktailjurkje voor vrouwen, met chique pumps of ballerina’s. Kies voor subtiele accessoires en zomerse of pastelkleuren, als je Tenue de Ville op de uitnodiging ziet staan. Deze kleuren gelden ook voor mannen, denk bijvoorbeeld aan een pak, met een licht overhemd. Zwart is minder gebruikelijk. Deze dresscode is ook passend voor een diner dat zowel feestelijk als zakelijk is.

Bron Pinterest

Summer chic

Summer chic is voor met name leuk voor strandbruiloften. Het lijkt op Tenue de Ville, maar dan iets minder formeel. Denk aan lichte vaak pastelachtige kleuren en luchtige stoffen, die zwierig en los vallend zijn. Het doet zomers aan en dat verklaart ook de naam. Voor mannen gelden die lichte kleuren ook, denk aan een zomers pak en luchtige stoffen.

Bron Pinterest

Black Tie

Black Tie is een kledingvoorschrift die ze hanteren bij bijvoorbeeld de Oscars. Het vrij formeel en chique. Mannen moeten een smoking dragen en van vrouwen wordt verwacht dat ze zich kleden een lange avondjurk, met een nette pump. Uiterlijke verzorging is heel belangrijk en accessoires zijn toegestaan.

Bron Pinterest

Gala

Deze ken je waarschijnlijk nog van de middelbare school. Het laatste schoolfeest dat je daar bezoekt is vaak het galafeest. Hierbij dienen de gasten zich netjes te kleden, want het kledingvoorschrift gala is formeel. De dresscode heet ook gala. Vrouwen dragen een lange galajurk en mannen kiezen voor een pak of kostuum, hierbij is zwart gebruikelijk. Vrouwen mogen opvallende accessoires dragen, zoals (als het om een schoolgala gaat) een corsage.

Bron Pinterest

Cocktail

Cocktail is een dresscode dat zich richt op dames met de zogenoemde cocktail jurk. Ik noemde hem al eerder. Je ziet hem vaak op feestelijke gelegenheden, zoals een bruiloft. Het is minder formeer dan black tie, maar we chique. Denk hierbij aan een jurkje tot de knie, maar mag ook een chic broekpak zijn. Bij cocktail horen pumps, hakken of ballerina’s. Sexy mag, maar houd het wel netjes. Voor mannen is het een pak, met nette schoenen. Felle kleuren mag.

Bron Pinterest

White tie

White tie in chiquer dan black tie en gala. Het is erg formeel. Alsof je uitgenodigd wordt voor een diner bij de koning thuis. Het is een look waarvoor je je best doet. Je mag opvallen. Denk aan een lange, klassieke jurk voor vrouwen. Decolleté mag, evenals opvallende accessoires en make-up. Mannen dragen een rokkostuum met lakschoenen.

Casual chique

Je kunt ook de andere kant opgaan en kiezen voor de dresscode casual chic. Hierbij kies je voor draagbare kleding, met een chic detail. Het zit hem in de combinatie, dus een chique top op een spijkerbroek of een casual top op een chique broek. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Kies wel voor nette schoenen als casual chic de dresscode is.

Bron Pinterest

Smart casual

Smart casual is minder chique dan casual chic. Je ziet deze dresscode vaak in met name creatieve bedrijven. Het is semi-netjes, voor het geval er toch een klant langskomt. De kleding is casual, maar ook niet te. Het is bijvoorbeeld geen spijkerbroek, maar een bloesje, jumpsuit of blazer. Voor mannen is het ook een overhemd en een pantalon, een stropdas is niet nodig.

Tot slot

Er zijn nog meer dresscodes waaruit je kunt kiezen, zoals business, business chic, casual, festival etc. Dit zie je echter niet vaak op bruiloften. Kies voor een dresscode die past bij de dag die jullie voor ogen hebben en schaam je daar niet voor. Als jij black tie wil hebben, geef dat aan. Het kan zijn dat sommige gasten daar moeite mee hebben, leg in dat geval dan uit wat jij graag wil zien en overleg wat kan en wat niet. Het is uiteindelijk aan jouw gast om te beslissen of ze daaraan willen meedoen of niet. Misschien komen ze niet of houden ze zich niet aan de dresscode, maar in het laatste geval zullen zij zich (zoals ik eerder al zei) zich niet heel erg op z’n gemak voelen. Dus daar zullen ze niet snel voor kiezen.

Externe links:
Dresscode

Afbeeldingen: Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*