De voordelen van een winterbruiloft

De voordelen van een winterbruiloft

Een winterbruiloft is zo gek nog niet. Zie je het al voor je: een donkerblauwe lucht, een ruimte vol kaarsjes en misschien wel een vuurkorf, die buiten staat te knisperen. Een winterbruiloft kan heel romantisch zijn en er kleven de nodige voordelen aan. Misschien is het wel iets voor jou!

Niet een populair trouwseizoen

Een winterbruiloft zie je eigenlijk niet zo vaak, want winter is het minst populaire seizoen om te trouwen en vooral in januari lijkt niemand in het huwelijk te willen treden. De meeste mensen kiezen voor een bruiloft in de maanden mei tot en met september. Dit is het hoogseizoen. De dagen zijn dan lang, het is lekker warm en met een beetje geluk kun je zelfs buiten trouwen, met een mooi meertje op de achtergrond.

Ikzelf trouwde op 1 december 2018. Het was officieel nog geen winter, maar al wel behoorlijk fris. Hoewel ik dat door de adrenaline niet echt voelde. Het was niet een bewuste keuze om in december te trouwen, het kwam gewoon zo uit. Het plan ontstond vijf maanden eerder. We wilden trouwen en nog een tweede kindje en daarom besloten we niet een heel jaar wachten. Ik wilde namelijk niet zwanger zijn op mijn bruiloft en zodoende trouwden we in december.

De voordelen op een rij

Tijdens het plannen van mijn bruiloft, kwam ik erachter dat zo’n december bruiloft toch zijn voordelen kent. Namelijk:

1. Keuze uit veel trouwlocaties

In de zomer is een trouwlocatie al snel weg. Nu worden al locaties geboekt voor 2023, dit komt omdat veel mensen hun bruiloft vanwege de pandemie moesten uitstellen. Je moet dus snel zijn als je in de zomer op jouw droomplek wil trouwen.

Omdat de wintermaanden minder populair zijn, kan het zijn dat een locatie een paar maanden voor de grote dag nog steeds beschikbaar is. Dat was bij ons het geval. Hierdoor kun je alsnog op jouw droomlocatie trouwen en hoogstwaarschijnlijk met korting, omdat ze blij zijn dat ze een boeking hebben op die dag.

Mijn eigen winterbruiloft. Ook in het donker kun je mooie foto’s maken.

2. Geen stress over het weer

Als je in de winter trouwt, dan trouw je binnen. Dit weet je van tevoren en daar anticipeer je op. In de zomer hoop je waarschijnlijk buiten te kunnen trouwen, met het uitzicht op dat ene meertje. De dagen, misschien wel weken voor je bruiloft, volg je obsessief alle weersvoorspellingen, om er achter te komen of het gaat regenen of niet. Dit kan behoorlijk wat stress opleveren, iets dat je in de winter niet hebt.

3. Leuk event om naar uit te kijken

Waarschijnlijk ben jij niet de enige in jouw omgeving die gaat trouwen. Misschien zit je nu net in de fase van je leven dat echt iedereen in jouw omgeving trouwt. Een bruiloft in juli, nog één eind augustus en begin oktober gaan er ook vrienden trouwen. Je zult met al die grote dagen van anderen in het vooruitzicht, misschien wel moeten overleggen wanneer jij aan de beurt bent. Je wilt immers niet aan jouw gasten vragen om te kiezen. Aangezien het animo in maart niet zo groot is, kan het zijn dat jouw gasten juist uitkijken naar jouw bruiloft, want er is eindelijk weer een feestje.

4. Je kunt kiezen voor formeel

Heb je altijd een chique bruiloft willen geven, waarbij de gasten in pak of in mooie avondkleding komen? Dat kan op een winterbruiloft. Wanneer de mussen in de zomer van het dak vallen en het snikheet is, zullen jouw gasten niet staan te springen om strak in pak naar jouw event te komen. Maar in de winter is zo’n jasje voor velen veel minder vervelend en jij hebt de look die je wil. Vergeet niet jouw gasten te informeren over de dresscode en geef desnoods tips, als ze er zelf niet uit komen.

5. Weinig decoratiekosten

Trouw jij vlak voor de feestdagen? Dan is de kans groot dat jouw locatie al helemaal in de stemming is met lichtjes en één of meerdere kerstbomen. Hierdoor hoef je zelf al veel minder te doen aan de aankleding en kun je geld besparen. De meeste kleuren in deze tijd van het jaar zijn groen, rood en goud. Als je wat anders wil, moet je dat met jouw locatie afstemmen.

Belangrijke aandachtspunten

Zo’n winterbruiloft kent dus de nodige voordelen, maar zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

1. Kies de juiste locatie

Kies een locatie dat geschikt is voor winterbruiloft en waar binnen de tempratuur aangenaam is. In de winter is het vaak koud. We leven misschien niet in het noorden van Canada, maar ook hier kan (met een beetje pech) de tempratuur in januari onder het vriespunt komen. Trouw dus liever niet in een tent, maar in een goed geïsoleerd gebouw.

Lees ook: Vind de perfecte locatie voor jouw event met deze 5 tips

Bespreek met jouw trouwlocatie de opties en vraag desnoods hoe dat er in de praktijk uitziet. Jij bent vast niet de eerste die daar in januari trouwt, dus ze hebben er vast over nagedacht.

2. Kies voor één locatie

Soms vind je een leuk kapelletje waar je jouw ceremonie moet hebben. En wil je heerlijk dineren met je gasten in dat ene restaurant en voor je het weet, laat je jouw gasten op jouw bruiloft kriskras door de stad rijden. Persoonlijk ben ik hier geen fan van, tenzij het op redelijke loopafstand is van elkaar.

In de winter word je nog weleens geconfronteerd met slecht weer en dan is het fijner als je gewoon alles op een plek kunt doen. Dus de receptie, ceremonie, diner en feest op één locatie. Niet alleen zorg je daarmee voor blije gasten, jouw programma loopt ook geen vertraging op, omdat iemand te laat is.

3. Houd rekening met extreme weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden komen in Nederland in de winter voor. Dit heeft met name een negatief effect op het verkeer. Zodra de bladeren van de bomen vallen, nemen de files in Nederland toe.

Ik hoop het niet voor je, maar als er op jouw trouwdag code rood of nog donkerder wordt afgegeven, dan heeft dat invloed op de opkomst. Jouw trouwdag valt zonder gasten misschien wel in het water. Sluit daarom een trouwverzekering af als je in de winter trouwt, zodat je misschien een paar weken later alsnog jouw huwelijk kunt vieren.

4. Deel de dresscode

Vertel gasten wat ze moeten dragen op jouw winterbruiloft. Dit is sowieso handig ongeacht in welk seizoen je trouwt. Door deze informatie te delen voorkom je dat mensen zich opgelaten voelen, omdat ze ‘over-‘ of ‘underdressed’ zijn.

Ter voorbereiding van dit artikel heb ik de nodige research gedaan en ik ontdekte dat veel mensen graag willen weten, wat ze moeten dragen op een winterbruiloft. Dus informeer je gasten hierover op de uitnodiging of op de website van jouw bruiloft.

5. Houd rekening met speciale dagen

In de winter kennen we speciale dagen, zoals: Kerst, Oud en Nieuw en Carnaval. Dit zijn leuke dagen waarop gasten een feestelijk event, zoals jouw bruiloft kunnen waarderen. Maar er is ook een groep die al andere plannen heeft. Dit is iets om rekening mee te houden bij het plannen van jouw bruiloft. Pijl desnoods bij jouw gasten, hoe ze bijvoorbeeld denken over een bruiloft op 31 december.

6. Plan je foto’s goed

Het wordt vroeger donker in december. Daarom moet je goed de momenten dat de foto’s worden gemaakt inplannen, omdat het minder lang licht is dan in juni. Je hebt dus minder tijd om foto’s te nemen. Hoewel je in het donker ook mooie foto’s kan maken. Zag je mijn foto eerder? Werk met een professionele fotograaf, die hiermee weet om te gaan, zodat je jaren later nog kunt terugkijken op een prachtige dag met mooie foto’s.

Tot slot

Trouwen in de winter heeft dus zo zijn voordelen, maar kan ook met de nodige uitdagingen komen. Anticipeer hierop en plan je bruiloft met beleid. Spreekt een wintersetting je aan? Kies dan voor een winterbruiloft. Maar het is ook geen schande als je in de zomer wil trouwen.

Afbeeldingen: Unsplash & Persoonlijk via: Bergh-Fotografie

Externe links:
Brides
Girls of Honour
The Perfect Wedding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*