Een bruiloft plannen in 6 maanden doe je zo

Een bruiloft plannen in 6 maanden. Kan dat? Ja dat kan! Ik trouwde zelfs in 5 maanden. Dus jij kunt gemakkelijk in een half jaar trouwen, of zelfs korter. Mits je wel snel beslissingen kunt nemen. Daarnaast moet je in staat zijn om eventuele concessies te doen, wanneer je jullie huwelijk in zo’n korte tijd wil plannen. Geen zorgen, ik leg je in dit artikel uit hoe je dat doet.
Inhoud
Hoelang duurt een verloving?
Een verloving duurt gemiddeld 14 maanden. Dit betekent dat sommige mensen voor een lange verloving kiezen en andere juist voor een korte. De redenen daarvoor zijn persoonlijk. Een lange verloving geeft je bijvoorbeeld tijd om voor een bruiloft te sparen. Wij kozen voor een kortere verloving, omdat we een tweede kindje wensten en daar niet te lang mee wilden wachten.
Het plannen van een bruiloft die op korte termijn plaatsvindt, is niet heel anders dan een bruiloft die over een jaar in de agenda’s staat. Je bent alleen intensiever met de organisatie bezig, omdat je de werkzaamheden over een kortere periode verspreidt. Wanneer je hier geen tijd voor hebt, kan ik je natuurlijk helpen.
Hoe begin je?
Voor je begint met plannen, is het belangrijk dat je eerst een aantal zaken met elkaar bespreekt, zoals jullie budget en wensen. Dit voorkomt ruzies of spanningen achteraf.
Het budget spreekt voor zich. Dit is het bedrag dat je ongeveer wil uitgeven aan je bruiloft. Gemiddeld ligt dit in Nederland tussen de vijftien- en twintigduizend euro, als je voor een huwelijksfeest kiest dat ik je in dit artikel uitleg te plannen.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een simpele ceremonie op het gemeentehuis van een paar tientjes. Maar als je dat wilde, dan had je dit artikel waarschijnlijk niet gelezen. Je kunt ook voor een ‘over the top’ dag gaan, waarvan de ‘sky the limit’ is en tien- misschien wel honderdduizenden euro’s mag kosten
Lees ook: Hoeveel kost een bruiloft?

Daarnaast is het belangrijk dat jullie wat de dag zelf betreft, op één lijn zitten.
- Willen jullie een feest, met diner of alleen een ceremonie met receptie?
- Wat voor sfeer of thema spreekt jullie aan? Kiezen jullie voor rustiek, bohemien, een strandbruiloft of juist een voor een formeel event?
- Hoeveel gasten willen jullie uitnodigen? Houden jullie het intiem met zo’n dertig
genodigden of pakken jullie uit met tweehonderd gasten?
Lees ook: 11 leuke thema’s voor jouw bruiloft
Deze informatie helpt jullie bij het nemen van beslissingen. Daarom is het van belang dat jullie dit van tevoren met elkaar bespreken en daar ook de tijd voor nemen, als je daarna vaart wil maken met de planning.
6 maanden voor de grote dag
Op zoek naar een trouwlocatie
Heb je het voorafgaande helder? Begin dan meteen te zoeken naar een trouwlocatie. Wanneer je in het hoogseizoen op zaterdag wil trouwen, kan dit best een uitdaging zijn. Vooral nu na corona, waar mensen heel lang niet konden trouwen en het nu dus wel doen. Kies voor een locatie die past bij jullie visie en het aantal gasten dat je wil uitnodigen. Is jullie droomlocatie niet beschikbaar? Overweeg dan om het laagseizoen te trouwen of op een donderdag of vrijdag. Wil je dit niet, kies dan voor een andere locatie, die ook voldoet aan jullie wensen.
O ja, wanneer je ‘ja’ zegt tegen jullie trouwlocatie, dan zeg je ook ‘ja’ tegen jullie trouwdatum. Dit is dus een momentje en een mijlpaal tijdens de planning.
Lees ook: Een trouwlocatie vinden: de belangrijkste aandachtspunten
Kies een trouwjurk
Ga in een vroeg stadium opzoek naar de bruidsjurk, als je in een jurk wil trouwen. Deze komen vaak met een levertijd en die kunnen soms lang zijn. Informeer voor je een afspraak maakt daarom naar de levertijden en mogelijkheden, zodat je je tijd niet verspilt bij een winkel die jouw jurk niet op tijd kan leveren. Gelukkig is in een half jaar nog veel mogelijk, maar stel deze taak niet uit tot het laatste moment.

5 maanden van tevoren
Ga opzoek naar leveranciers
Ga vervolgens op zoek naar je leveranciers. Dit zijn de mensen die jouw trouwdag onvergetelijk maken, zoals de fotograaf, eventuele videograaf, dj, bloemist en patissier die de taart maakt. Bestudeer hun websites, vraag naar hun beschikbaarheid en kosten, plan afspraken in als je enthousiast bent. Wacht niet lang met het maken van een keuze, straks kaapt iemand ze nog weg!
Verstuur ‘Save the Date’ kaarten
Informeer je gasten over jullie bruiloft en stuur ze een Save the Date uitnodiging, zodra je de datum hebt vastgelegd. Dan kunnen zij jouw trouwdatum blokkeren in hun agenda. Geef op deze kaart aan, dat de uitnodiging nog komt, dan weten zij dat meer informatie later volgt.
Lees ook: Trouwkaart maken, deze informatie deel je en zo ziet het eruit
Meldt je voorgenomen huwelijk
Wanneer je je datum hebt vastgelegd, meld je jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. Op dit moment is het belangrijk dat je weet wie je getuigen zijn, dus vraag hen van tevoren of ze jullie willen bijstaan. Dit kan ook een heel mooi moment zijn, het is aan jou of je daar iets speciaals van wil maken.
4 maanden van tevoren
Is je locatie bekend, heb je gasten geïnformeerd en heb je de belangrijke leveranciers gevonden? Dan is het tijd dat je je gaat bezig houden met de details.
Maak een draaiboek
Maak een schets van hoe jij wil dat jullie dag eruit komt te zien. Begin gewoon vanaf het moment dat jullie ’s ochtends opstaan.
- Is dit samen of apart? Zo ja, wie gaat ergens anders slapen?
- Wanneer willen jullie elkaar voor het eerst zien? Is dat tijdens de ceremonie of willen jullie eerst een ‘first look’ om alle spanning weg te nemen?
- Wanneer arriveren de gasten? Heb je dag gasten en avondgasten? Is iedereen uitgenodigd voor het diner?
- Wanneer is er ruimte voor foto’s? Hoe laat begint de ceremonie en wil je deze eindigen met een receptie, zodat iedereen jullie kan feliciteren?
Ga zo maar door, tot jullie op die dag naar huis gaan. Het antwoord op deze vragen, zal jullie verder op weg helpen tijdens het plannen van jullie bruiloft. Dus ga hier voor zitten en bespreek jullie wensen met elkaar. Daarna zal je zien, dat er wellicht meer leveranciers nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de trouwauto levert, een visagist, videograaf misschien zelfs een dansleraar of een speciale band of zanger. Als dit zo is, dan ga je weer aan de slag met het benaderen van leveranciers, kijken naar de beschikbaarheid en offertes aanvragen.

Maak een website
Wil je een website waarop je gasten informeert van de laatste updates rondom je bruiloft? Begin er dan nu een te maken. Ik maak op mijn website altijd een besloten pagina voor mijn bruidsparen, speciaal voor hun gasten. Hierop staat standaard informatie over het programma en ik geef hen de gelegenheid om eenvoudig informatie met mij te delen, zoals hun aanwezigheid, dieetwensen en additionele verzoeken van het bruidspaar. Tevens deel ik informatie die niet op de uitnodiging staat en last minute nieuws, zoals werkzaamheden aan weg op route naar de trouwlocatie of het weerbericht.
Zoek overige trouwkleding
De bruidegom moet nu wel op zoek naar zijn pak. Ben jij de bruid? Geef hem dan een stukje stof mee in de kleur van je jurk. Deze krijg je in de bruidswinkel, als je jouw jurk koopt. Met dit stukje stof, kan hij dan een overhemd kiezen dat past bij jouw jurk. Dat staat weer mooi op de foto’s.
Kies de ringen
Willen jullie trouwringen? Dan is dit ook het moment om deze te gaan kopen. Misschien heb je een paar bezoekjes aan verschillende juweliers nodig, voor je een keuze kunt maken. Net als een pak en een trouwjurk, duurt het ook even voor je de ringen in huis hebt. Dus wacht niet op het laatste moment.
Plan je huwelijksreis
Wil je op huwelijksreis? Plan deze nu, tenzij je echt voor een last minute reis wil gaan. Controleer in ieder geval of je paspoort nog geldig is, zodat je tijd hebt om deze te vervangen als dat niet het geval is. Let op: je paspoort moet minstens een half jaar geldig zijn op de dag dat je vertrekt.
3 maanden van tevoren
Je trouwdatum nadert en dit is het moment dat je het nog drukker krijgt. Misschien kan dit overweldigend zijn, dus kijk in je omgeving of er iemand is die kan helpen of huur iemand in.
Ga langs bij de trouwlocatie
Maak een afspraak bij je trouwlocatie om de dag te bespreken. Op dit moment moet je dus wel een helder beeld hebben van hoe de dag eruit ziet. Heb je voor een diner gekozen dat je van tevoren mag proeven? Doe dit gelijk op dezelfde dag! Zo’n bezoek aan de trouwlocatie is standaard, want tijdens zo’n afspraak deel je belangrijke informatie over o.a. het programma, zodat de locatie precies weet wanneer ze wat moeten doen. Het kan veel stress wegnemen en je kunt je bruiloft veel beter visualiseren. Tijdens je eerste bezoek was je trouwdag misschien wat abstract voor jullie. Maar nu je weet hoe het programma eruit ziet, hoe jij eruit ziet en wat je wil eten, komt de dag meer tot leven.

Bezoek de leveranciers
Spreek ook af met de leveranciers die je hebt vastgelegd. Bespreek met de bloemist wat je visie is voor de bloemwerken. Ga taart proeven bij degene die hem voor je maakt. Bespreek met de dj welke muziek jullie leuk vinden en ga naar je visagist en kapster, voor een proefsessie make-up en haar, zodat je weet hoe je er op de grote dag uit komt te zien.
Maak deze afspraken trouwens gelijk wanneer je jouw leveranciers vastlegt, zodat je later geen conflicten met agenda’s krijgt. Deze mensen zijn in het hoogseizoen (mei tot en met september) vrij druk met lopende bruiloften en daarom is het moeilijker om een afspraak in te plannen. Dit gaat veel makkelijker in het laagseizoen, dus wacht niet een week van tevoren om een afspraak te maken.
2 maanden van tevoren
Verstuur de uitnodigingen
Je bruiloft komt al dichterbij en het begint ook meer te leven bij vrienden en familie, misschien stellen ze zelfs vragen. Stuur ze daarom nu de uitnodiging met de informatie waarop ze zitten te wachten. Zorg ervoor dat je website live is, voor je de uitnodigingen verstuurt, zodat zij deze meteen kunnen bezoeken.
Werk aan de details
Verzamel je accessoires, die je nodig hebt en mocht je dat willen: verzamel de spullen om je locatie te decoreren. Niet alle locaties hebben die leuke kandelaars of de tafellopers die jij wenst. Heb je specifieke ideeën over hoe jouw bruiloft eruit komt te zien, dan is dit het moment om daar werk van te maken.
Maak of bestel menukaarten en eventuele naamkaarten. Bestel bedankcadeautjes en kies samen de muziek voor de ceremonie en eventueel receptie.
Klets met de Babs
Wie leidt jullie huwelijksvoltrekking? Een ambtenaar van de gemeente, een vriend of een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs)? Spreek af met die persoon, zodat hij of zij de speech die daar wordt gegeven, kan voorbereiden.
1 maand van tevoren
Nu wordt het wel echt spannend. Ben je nu zo gestrest dat je vriendinnen niet meer opnemen als je belt? En je moeder jou ontloopt? Geen zorgen, over een maand is alles voorbij. Nu is er nog wel wat werk aan de winkel.
Zorg ervoor dat je alles in huis hebt
Je jurk, trouwpak, de ringen, decoratie die je zelf hebt geregeld. Zorg ervoor dat je het in huis hebt en dat het goed is. Zijn er aanpassingen nodig? Regel het nu! Begin trouwens ook maar alvast je schoenen in te lopen, om pijnlijke voeten te voorkomen.
Check de leveranciers
Jouw leveranciers zijn professionals die jouw bruiloft met stift in hun agenda hebben staan. Wil je toch wat spanning weg nemen? Bel dan nog een keer even met de belangrijkste leveranciers, al was het om te kijken of de neuzen dezelfde kant op staan. Houd het relaxed en kort.
Maak een tafelindeling
Wie zit waar tijdens het diner? Maakt dit uit? Maak dan een tafelindeling en zorg er vervolgens voor dat jouw ceremoniemeester deze informatie heeft.
1 of 2 weken voor de bruiloft
Plan een beautydagje
Ga naar een spa, en boek samen met je zus of je vriendin een fijn arrangement met een heerlijke massage, gezichtsbehandeling en laat je nagels doen. Zodat je straks stralend op je bruiloft staat.

Drink koffie met je ceremoniemeester
Als je weddingplanner hebben jij en ik een kort lijntje met elkaar. Maar slechts 8 procent van de bruidsparen maakt gebruikt van een weddingplanner. De kans is groot dat jij jouw ceremoniemeester dus in je vriendengroep zoekt. Als dat het geval is, ga dan een keertje koffie met deze personen drinken of organiseer een diner voor je bruidspersoneel. Bespreek nog alle details en jullie visie voor de bruiloft, zodat het op de dag zelf echt tot leven komt mede dankzij hun hulp.
Kortom
Het plannen van een bruiloft in zes maanden is niet heel anders dan het plannen van een in een jaar. Je moet alleen zoals gezegd snel beslissingen kunnen nemen en het kan best stressvol zijn, omdat je veel taken in een korte tijd moet oppakken. Het makkelijkste is om een checklist te downloaden, waarop je eenvoudig zaken kunt afstrepen. Ik heb er nog niet een voor je, maar met een beetje Googelen vind je er zo een online.
Waar je rekening mee moet houden als je jouw bruiloft in een korte tijd plant, is dat veel leveranciers niet meer beschikbaar zijn. Je zult dus veel meer mails moeten versturen om dit te controleren en met een beetje pech hoor je veel ‘nee’. Dat kan ontmoedigend zijn. Wees daarom niet te kritisch als jouw droomfotograaf niet beschikbaar is en kies gewoon voor een ander, die net zulke mooie foto’s kan maken. Herinner jezelf er continu aan, waarom je snel wel trouwen en dan zul je zien, dat je alsnog een fantastische dag hebt.
Veel plezier!
Afbeeldingen: Freepick & Unsplash
Geef een antwoord