10 alternatieven voor bloemen op je bruiloft

Bloemen. Ze lijken onmisbaar te zijn op je bruiloft. Het is immers datgene dat je vasthoudt, wanneer je over het altaar loopt en met bloemen kun je de locatie mooi decoreren. Zoals een backdrop met bloemen, als achtergrond tijdens de ceremonie, een prachtige corsage voor de bruidegom en voor belangrijke bruiloftsgasten en bloemstukken voor op tafel, tijdens het diner.

Inhoud

Invloed energiecrisis op de bloemenprijzen

Met bloemen kun je alle kanten op en je kunt het zo ‘over the top’ maken als jij dat wil. Maar zoals bij alles, komt daar wel een prijskaartje bij kijken en dat prijskaartje kan sommige bruidsparen behoorlijk afschrikken. De prijzen van bloemen stijgen de laatste tijd flink. Dat komt met name door de energiecrisis die momenteel heerst. Bloemisten kunnen me nu niets vertellen over de kosten van bloemen in 2023, omdat zij niet weten hoe het in het trouwseizoen van 2023, met de energieprijzen gaat.

De energiecrisis kent een aantal verschillende oorzaken, zoals het economisch herstel na de pandemie en de Russisch-Oekraïense oorlog. Meer details kun je overigens nalezen op o.a. Wikipedia.

Het gevolg is een energietekort, waardoor de energieprijzen door het dak schieten. De rekeningen van bloementelers stijgen en dat verrekenen ze in de kosten van bloemen. Als deze bloemen daardoor te duur worden, neemt de vraag af en daardoor kan het zijn dat sommige telers besluiten bepaalde bloemen niet te kweken. Dit heeft weer invloed op het assortiment waar de bloemist uit kan kiezen en de prijs die ze voor de bloemen betaalt. Die kosten worden doorberekend aan bruidsparen en dat kan bloemen duurder maken, dan ze tot voorheen waren.

Waarom bloemen op een bruiloft?

Waarom hebben we eigenlijk bloemen op onze bruiloft? Het begon allemaal met het bruidsboeket, deze stamt uit de Romeinse tijd en had eigenlijk nog geen bloemen. Het boeket bestond uit knoflook, kruiden en specerijen die allen een sterke geur hadden, want deze geur zou kwade geesten afschrikken en de bruid en bruidegom beschermen tegen het kwaad. Voor vruchtbaarheid werd er ook graan aan het boeket toegevoegd.

In het Victoriaanse tijdsperk (dat was in de 19e eeuw), veranderde het bruidsboeket. Koningin Victoria verving de kruiden namelijk voor bloemen met veel zachte en roze kleuren en zo kennen we het bruidsboeket van tegenwoordig. Bruidsboeketten worden nu met name gekozen op basis van kleur, seizoen en smaak of een combinatie daarvan. Sommige bruiden kiezen hun boeket op basis van hun bruidsjurk of laten zelfs hun figuur de keuze van een boeket beïnvloeden.

Bron: The Perfect Wedding & Girls of Honour

Lees ook: 11 leuke thema’s voor jouw bruiloft

Hoe kies je nu bloemen?

Crisis of geen crisis, de meeste mensen willen bloemen op hun bruiloft. Wat kun je het beste doen als de sky niet the limit is wat betreft budget? Een goede tip die ik van een bloemist kreeg is: ‘bepaal samen een budget voor je bloemen en ik maak voor dat bedrag iets moois.’ De bloemist maakte een optelsom en presenteerde me een factuur voor het gewenste.

Door vanuit een budget te werken draai je het om. Je geeft de bloemist de vrijheid om iets moois te creëren op basis van jouw wensen, het seizoen en het assortiment. Zij laat je zien wat mogelijk is, zoals een boeket, vijf tafelvaasjes, acht corsages en een bloemstuk voor de backdrop op je bruiloft. Op deze manier ga je niet over je budget en heb je toch een serie mooie bloemen op je bruiloft. Het nadeel is echter, dat je bij nader inzien misschien niet alles krijgt wat je had gewenst.

Alternatieven voor bloemen op je bruiloft

Dit alles is misschien een beetje zuur, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor bloemen op je bruiloft. Welke dat zijn, som ik nu met alle liefde voor je op.

1. Droogbloemen

Droogbloemen zijn bloemen die, zoals de naam het al zegt, gedroogd zijn. Een droogboeket kan echter uit meer onderdelen bestaan dan alleen droogbloemen, je kunt er bijvoorbeeld granen, takjes, bladeren en katoen aan toevoegen. Een van de voordelen van droogbloemen, is dat ze heel duurzaam zijn. Daarnaast zijn ze natuurlijk en voordeliger dan gewone bloemen, omdat ze langer meegaan. Daardoor kun je er na je bruiloft ook plezier van hebben. Droogbloemen zien er prachtig uit en zijn ze ideaal als je voor een meer rustieke look gaat.

Droogbloemen van <a href=httpswwwrockmyweddingcouk target= blank rel=noreferrer noopener>Rock My Wedding<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcomrockmywedding target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

2. Veren

Veren kunnen een extra mooie toevoeging zijn in je bruidsboeket, hierdoor kan het een tropische of misschien zelfs dierlijke uitstraling krijgen. Dit hangt af van de kleuren die je kiest. Veren staan symbool voor de liefde, bescherming en spiritualiteit. Ze passen perfect bij een bohemien bruiloft. Maar ook bij een moderne bruiloft, zoals die op de onderstaande afbeelding.

Online kun je mooie witte struisvogelveren kopen, maar je kunt ook de nodige neppers vinden voor je boeket. Je kunt veren tevens gebruiken voor je dinertafel in vaasjes, of gedrapeerd over de tafel of langs het altaar als rozenblaadjes.

Veren van <a href=httpswwwelodievillemuscom target= blank rel=noreferrer noopener>Elodie Villemus Weddings<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCh88B3SsP5H target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

3. Papieren bloemen

Je kunt ook kiezen voor papieren bloemen. Ze gaan langer mee en je kunt iedere bloem kiezen die je wil, ongeacht seizoen. Daarnaast zijn ze goedkoper dan echte bloemen, vooral als je ze zelf maakt. Als je een creatieve bruid (of bruidegom) bent, dan kun je met wat papier zelf je decoratie in elkaar flansen en wanneer je na maanden de bloemen zat bent of ze zijn verkleurd, dan gooi je ze gewoon in de oud papierbak. Op die manier geef je ze weer een tweede leven, als ze gerecycled worden.

Papieren bloemen van <a href=httpspapercutposiescom target= blank rel=noreferrer noopener>Papercut Posies<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCgTua6rK4Af target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

4. Nepbloemen

Nepbloemen zijn net als papieren bloemen goedkoper dan echte bloemen en daarom een goede optie, wanneer jouw budget niet zo groot is. Het voordeel van nepbloemen, is dat je geen rekening met het seizoen hoeft te houden en kunt kiezen voor iedere bloem die je maar wil. Daarnaast kun je ze net als droogbloemen bewaren na je bruiloft. Een belangrijk nadeel, is dat nepbloemen minder mooi zijn dan echte bloemen en daarom kiezen de meeste mensen toch voor het echt werk. En als je toch voor kwaliteit nepbloemen gaat, dan scheelt dit niet veel in de kosten vergeleken met echte bloemen.

5. Groen

Met groen bedoel ik bladeren, takjes en dergelijke waarmee je je met name je tafel kunt decoreren of kunt gebruiken als backdrop. Ideaal als je voor een natuurlijke look wil gaan. Als je buiten trouwt, kun je een locatie zoeken waarbij je een tuin hebt met veel groen, hierdoor hoef je geen extra bloemwerken te kopen en gebruik je jouw omgeving als backdrop. Het groen kun je gebruik en als loper over je tafel, dit kun je groots en overdreven doen of klein en subtiel. Het is maar net waarvoor je wil gaan.

Het groen van <a href=httpswwwheerlijk hechtnl target= blank rel=noreferrer noopener>Heerlijk Hecht<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCdXZy12Defp target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

6. Lantaarns

Wat ik persoonlijk erg mooi vind, zijn van die zwarte industriële windlichten met kaarsen daarin. Dit kan een hele romantische look geven op tafel, maar ook langs de stoelen op weg naar het altaar. Vooral als je in de herfst of winter trouwt en het is wat donker buiten, kunnen deze lichten er prachtig uitzien op jouw trouwdag. Ik ben fan.

Bloemen en windlichten althans mooie glazen bakken van <a href=httpswwwknusbloemensfeernl target= blank rel=noreferrer noopener>Ninja Floral Design<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCQf0fdnDKyP target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

7. Fruit

Fruit als decoratie is een van de leukste dingen, die ik heb gezien op een bruiloft. Het werkt niet echt in een boeket, maar wel heel leuk als decoratie op tafel, zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Je kunt kiezen voor specifieke kleuren, zoals perzik, citroen of groene druiven. Maar je kunt ze ook verschillende soorten fruit gebruiken en voor een kleurrijk palet gaan. Het resultaat kan prachtig zijn en past vooral leuk bij een tropische Beach wedding. Daarnaast kan het als lekkere snack fungeren voor de zeer hongerige gasten.

Fruit en bloemen van <a href=httpglamourandgraceblogcom target= blank rel=noreferrer noopener>Glamour Grace<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCfg 3YervhD>Instagram<a>

8. Boeken

Net als fruit, kun je je tafel ook leuk decoreren met boeken. Houden jullie allebei van lezen en is dat een passie dat jullie bindt? Laat het dan aan je gasten zien door de tafel met boeken te decoreren. Je moet wel een beetje voor visueel aantrekkelijke boeken kiezen, die bij elkaar passen. Dat kun je oplossen door desnoods zelf een mooie omslag te maken, als je eenheid wil creëren. Daarnaast geef je je gasten iets te lezen tijdens het diner, als ze naast iemand zitten met wie ze geen leuk gesprek kunnen voeren.

9. Plantjes in een potje

Simpele plantjes in een potje kunnen ook voor een mooie decoratie zorgen. Vooral als je net iets te veel potjes op tafel zet. Dit zorgt, net als het eerder genoemde groen, voor een natuurlijke look. Ideaal dus als je dat met je bruiloft wil uitstralen. Het voordeel is dat je alle potjes aan het einde van de avond mee naar huis kunt nemen of kunt uitdelen aan de leukste gasten. Dan dient zo’n potje gelijk als een bedankcadeautje.

Plantjes in een potje van <a href=httpsnuagedesignscom target= blank rel=noreferrer noopener>Nüage Designs<a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCdUVtK3Moie target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

10. Ballonnen

Ballonnen zijn erg feestelijk, we zien ze met een reden vaak op verjaardagsfeestjes en andere vieringen. Jouw bruiloft kan daar een van zijn. In plaats van bloemen op je backdrop, kun je kiezen voor een mooie met ballonnen gedecoreerde backdrop, zoals op de onderstaande afbeelding. Je kunt zelfs een heliumballon vasthouden als je van het altaar loopt. Controleer wel eerst bij je locatie of er regels zijn wat betreft het oplaten van ballonnen, want dat mag niet overal vanwege dierenwelzijn. Ook al is het niet je intentie, je kunt altijd een ballon verliezen.

Ballonnen van Loonyblunes<br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCewK50EsiZk target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

Tot slot

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg alternatieven voor bloemen op je bruiloft. Maar je hoeft bloemen niet helemaal gedag te zeggen, als je dat niet wil. Je kunt ook het een met het ander combineren. Zoals echte bloemen in je boeket en nepbloemen in de backdrop. Je kunt ook droogbloemen en veren toevoegen in je bruidsboeket of in de bloemenvaasjes op tafel. Net zoals je de vaasjes naast het fruit en de boeken op tafel kunt zetten.

Het is jouw bruiloft en je kunt het precies doen zoals jij dat wil, het gaat erom dat je je niet verplicht hoeft te voelen om voor bloemen te kiezen op je bruiloft. Er zijn genoeg alternatieven als je het te duur vindt of gewoon wat anders wil.

Externe links:
Martha Stewart
Petals for Hope
The Knot

Afbeeldingen: Freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*