5 leuke ideeën voor een alternatieve trouwceremonie

5 leuke ideeën voor een alternatieve trouwceremonie

Hoe vul je een huwelijksceremonie in, als je niet de traditionele weg met een ambtenaar van de burgerlijke stand op wil gaan? Wat is dan een goede alternatieve oplossing?

De huwelijksceremonie is de afgelopen jaren flink wat duurder geworden, lieten verschillende nieuwsmedia begin vorige maand weten naar aanleiding van een onderzoek van The Perfect Wedding. De trouwsite deed een rondgang langs alle Nederlandse gemeenten en concludeerde dat de prijzen sinds corona zijn gestegen. De kosten van trouwen op een doordeweekse dag zijn in 2022 gemiddeld 10,1 procent duurder ten opzichte van 2019.

Trouwen is duurder dan ooit

Uit het onderzoek van The Perfect Wedding blijkt dat het trouwtarief van een vrijdagbruiloft bij 86 procent van de gemeenten is gestegen. De duurste ceremonie is in Delft, waar bruidsparen op zondag € 2139 betalen en op zaterdag kost een ja-woord tussen de € 218 en € 1375. Wanneer je op locatie wil trouwen, betaal je meer dan in het gemeentehuis en zo’n locatie is anno 2022 ook duurder dan voorgaande jaren. Je zou kunnen zeggen dat trouwen duurder is dan voor de pandemie.

Lees ook: Hoeveel kost een bruiloft?

Maar goed, een bruiloft kan niet zonder huwelijksceremonie, want anders is de dag toch niet echt compleet. Wat doe je als zo’n ceremonie een groot deel van jouw budget weg hapt, waardoor je minder geld over hebt voor de bloemen, fotograaf, taart, jurk en locatie? Of wanneer je gewoon geen duizend euro wil betalen voor een huwelijksvoltrekking?

Zo betaal je minder voor een ceremonie

Kies voor een eenvoudige huwelijksceremonie op het gemeentehuis. Je kunt in ieder gemeentehuis in Nederland kiezen voor een gratis of eenvoudige huwelijksceremonie. Dit is meestal op een maandag- of dinsdagochtend tussen 9.00 en 9.30 uur en duurt slechts tien minuten. Zo’n ceremonie is allesbehalve persoonlijk of romantisch, maar na tien minuten ben je voor de wet getrouwd en daar gaat het uiteindelijk om.

Daarna kun je op de dag van jouw bruiloft zelf een alternatieve huwelijksceremonie geven. Precies zoals jij dat wil. Kourtney Kardashian en Travis Barker deden het, jij kan dat ook.

Maar hoe vul je zo’n ceremonie in? Hierbij een aantal tips.

Ideeën voor een alternatieve huwelijksceremonie

Als je geen ambtenaar van de burgerlijke stand uitnodigt voor je bruiloft, moet je wel iemand anders vragen om de ceremonie te leiden. Dit kan iemand zijn dicht bij jullie staat, zoals een vriend, vriendin of een familielid, zodat de ceremonie wel gecoördineerd is.

1. Vraag een dierbare een toespraak te houden

Laat je ouders of vrienden een toespraak geven tijdens de ceremonie. Op die manier krijg je echt persoonlijke verhalen van mensen die dicht bij je staan.

Toen ik ging trouwden, wilden mijn man en ik geen semi-persoonlijk verhaal van een ambtenaar van de burgerlijke stand, die mijn naam steeds verkeerd zou uitspreken. Dat hadden we allebei te vaak gezien op bruiloften van anderen en vroegen daarom een vriend de ceremonie te leiden.

Dit deed hij op basis van anekdotes, die we vooraf met hem deelden en tussen zijn verhalen door, gaven onze beide moeders een speech. Zij vertelden onze gasten hoe we waren als kind en de mensen die we nu (samen) zijn. Onze gasten herkenden ons in de verhalen of leerden – de vrienden van de ander – ons juist beter kennen.

Door iemand te vragen die dicht bij jou staat om de ceremonie te leiden of een toespraak te geven, creëer je een intiemere setting en het zorgt gegarandeerd voor een lach en misschien zelfs een traan.

2. Betrek je gasten bij de ceremonie

Degene die jouw huwelijksceremonie leidt, kan jouw gasten hierbij betrekken door ze bijvoorbeeld vragen te stellen over het bruidspaar. Met een paar simpele vragen, krijg je de leukste anekdotes uit de verschillende fases uit het leven van het bruidspaar.

Door gasten te betrekken bij de ceremonie, zorg je voor interactie en iedereen blijft alert. Er kan immers zomaar een vraag aan je worden gesteld.

Een andere manier om je gasten te betrekken bij de ceremonie, is door van hen allemaal ringdrager te maken. Ik zag dit ooit in een Amerikaans televisieprogramma. Hierbij werden de ringen, die in een mooi zakje zaten, van achter in de zaal doorgegeven door de gasten, tot de laatste gast voorin de ringen aan het bruidspaar mochten geven. Het doorgegeven van de ringen is een manier om het bruidspaar geluk toe te wensen.

3. Schrijf je eigen geloften

Je kunt zelf een grotere rol spelen tijdens je eigen ceremonie door jullie eigen geloften te schrijven en aan elkaar voor te lezen. Dit maakt een ceremonie vaak persoonlijk en ontroerend.

Je kunt ook liefdesbrieven schrijven en aan elkaar voorlezen. Zorg er dan wel voor dat je het bij een korte brief houdt, je verliest namelijk de aandacht van je gasten als je er een klein boekwerk van maakt.

Wanneer jouw ceremonie plaatsvindt in een kerk of jullie het geloof bij de ceremonie willen betrekken, dan kun je ook een stuk voorlezen uit de bijbel. Op die manier maak je van de huwelijksceremonie iets dat bij jullie past.

4. Doe een zandceremonie

Bij een zandceremonie nemen de bruid en de bruidegom ieder een klein vaasje met gekleurd zand en gieten deze om de beurt in een grotere vaas. Het samenvoegen van het zand kan symbool staan voor het samenvoegen van jullie levens. Het is wederom iets dat ik in een Amerikaans televisieprogramma heb gezien.

Deze ceremonie is vooral mooi als jullie al kinderen hebben of een samengestelde familie vormen. Want je kunt jullie kinderen hier makkelijk bij betrekken. Iedereen doet een scheutje gekleurd zand in een vaas en vanaf dat moment zijn jullie een grote familie.

Je kunt ook zand gebruiken van een plek waar jullie graag komen, als je liever geen gekleurd zand gebruikt. Het is helemaal aan jullie.

Deze ceremonie kun je trouwens ook doen met gekleurd water. Zorg er wel voor dat je het een keer thuis hebt geprobeerd, voor het tijdens de ceremonie doet. Het zou zonde zijn als je gekleurd water op je mooie witte jurk krijgt.

5. Kies voor een kaarsceremonie

Dit lijkt een beetje op de zandceremonie, maar alleen gebruik je een kaars. Kies wel voor een lange kaars die het liefst in een kandelaar staat.

Aan het begin van de ceremonie steken de bruid en de bruidegom zijn kaars aan. Later in de ceremonie gebruikt het bruidspaar hun eigen kaarsen om samen een grotere kaars aan te steken, die sterker brandt en meer licht geeft. Dit staat symbool voor de kracht die twee mensen hebben, wanneer ze samenkomen in een relatie.

6. Maak gebruik van meerdere opties

Je hoeft natuurlijk niet één van de bovenstaande opties te kiezen, je kunt ook meerdere toepassen.

Jullie vrienden kunnen anekdotes over jullie delen, jullie kunnen de geloftes naar elkaar uitspreken en je kunt kiezen voor een zandceremonie.

Het is jullie alternatieve huwelijksceremonie en de regels die gelden, zijn door jullie gemaakt. Deze ceremonie kun je net als tijdens een ‘gewone’ ceremonie afsluiten met een ja-woord, ook al is deze niet voor de wet. Je kunt altijd jullie trouwacte (of een kopie daarvan) presenteren, zodat je gasten kunnen zien dat jullie echt zijn getrouwd.

Tot slot

Hoewel mijn man en ik onze ceremonie anders hebben ingevuld dan ‘de standaard’, zijn we wel echt getrouwd die avond. De ambtenaar was aanwezig in de zaal en heeft ons aan het einde van de ceremonie in de echt verbonden. Dat was destijds (2018) nog niet zo duur als nu.

Je kunt dus alsnog voor een alternatieve ceremonie kiezen, dat wordt geleid door een geliefde en echt trouwen in bijzijn van vrienden en familie. Je betaalt dan wel de kosten van zo’n ambtenaar, maar dit is niet voor iedereen een probleem. De keuze is helemaal aan jou. Mooi hè?

Afbeeldingen: Unsplash

Externe links:
The Perfect Wedding
Wedding Forward

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*