12 lekkere zoete alternatieven voor je bruidstaart

Ruim vijf jaar geleden trouwde een goede vriend van mijn man midden in de winter in het centrum van Amsterdam. Veel weet ik niet meer van die bruiloft (omdat het lang geleden is), maar wat ik wel weet, is dat ik me er goed heb vermaakt en dat ik veel heb gegeten. Toen ik een anderhalf jaar later mijn eigen bruiloft plande, dacht ik terug aan alle bruiloften die ik had bezocht en ik realiseerde me dat zij geen bruidstaart hadden. Ik had het blijkbaar niet gemist, maar vond het toch verrassend. “Waarom hadden jullie geen bruidstaart?” Vroeg ik hem later. “Wilden we niet,” antwoorde hij droog.

Die vriend en zijn vrouw zijn niet de enige die geen zin hebben in een bruidstaart. Het komt vaker dat stellen deze achterwege laten. Maar wat is een goed alternatief op zo’n bruidstaart, als je toch iets zoets wil serveren? In dit artikel deel ik een aantal lekkere alternatieven met je.

De geschiedenis van de bruidstaart

De bruidstaart bestaat al eeuwenlang. Het gaat eigenlijk terug naar ver voor Christus, waarbij de Romeinen een huwelijksceremonie eindigden, door een stuk soort-van-cake, boven het hoofd van de bruid breken, als teken van geluk en vruchtbaarheid. Het kersverse bruidspaar at vervolgens de kruimels samen, als symbool van hun eerste gezamenlijke daad als getrouwd stel. De gasten aten daarna de overgebleven kruimels voor geluk.

Deze traditie ging van Rome naar Groot Brittannië, waarbij brood naar de bruid werd gegooid als teken van vruchtbaarheid. Eeuwen later maakten de Britten een zo hoog mogelijke stapel van broodjes, scones en koekjes, waarboven het bruidspaar moest kussen. Als het geheel niet omviel, dan betekende dat goed geluk. De Fransen hebben dat weer verfijnd en maakten van die berg een nettere en met glazuur bedekte stapel, zodat het niet omviel.

In Nederland leerden we de klassieke bruidstaart pas in 1901 kennen. Koningin Wilhelmina trad toen in het huwelijk en had zo’n grote gelaagde taart, zoals ze dat in Engeland kenden. Dat werd in de jaren daarna overgenomen door andere koninklijke en adellijke families in Europa. Pas in de jaren 90 van de van de vorige eeuw, werd de klassieke Engelse gelaagde bruidstaart de norm en zien we deze veel terug op bruiloften.

Bron: Reader’s Digest & The Perfect Wedding

Alternatieven voor de bruidstaart

Ikzelf had een taart op mijn bruiloft. Een semi naked taart van vier lagen met twee verschillende smaken. Het was de lekkerste taart die ik ooit heb gegeten en zonder schaamte at ik die avond meerdere stukken. Ik vind taart ook echt lekker en het ging mij met name om de smaak. Maar niet iedereen houdt van taart en dan zijn er genoeg zoete alternatieven op zo’n taart, die je kunt presenteren op je bruiloft:

1. Cupcakes

Zoals cupcakes. Deze lijken op taart, alleen zijn ze kleiner. Daardoor zijn ze makkelijk te eten en je hoeft geen taart aan te snijden. Een ander voordeel van cupcakes is dat je voor meerdere smaken kunt kiezen, op die manier geef je jouw gasten een keuze. Wanneer je iets wil dat op taart lijkt, dan zijn cupcakes een goede optie.

Cupcakes van <a href=httpswwwfacebookcomtaartenvannell target= blank rel=noreferrer noopener>Taarten van Nell <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCTeKCDBDPne target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

2. Taartjes

Je kunt een variatie aan taartjes serveren op je bruiloft, in plaats van één grote. Zoals kleine cheesecakes, bruidstaartjes, chocoladetaartjes of vruchtentaartjes, dat wat je maar lekker vindt. In de coronatijd waren dit soort opties ideaal, omdat je niet met z’n allen van een grote taart at. Dan is dat toch iets hygiënischer. Een ander voordeel is weer dat zo’n taartje na een of twee happen weer weg is en je lekker kunt verder feesten.

3. Macarons

Macarons zijn luchtige koekjes die aan elkaar zitten met een luchtige vulling. Ze zijn ontzettend populair, met name op bruiloften. Ook op mijn bruiloft ontbraken ze niet. Macarons kun je leuk presenteren door ze speels op een etagère te plaatsen. Professionele bakkers leveren gepersonaliseerde macarons aan als je dat wil, die je als bedankje kunt geven als jouw trouwfeest is afgelopen.

Macarons van <a href=httpswwwcake5nl target= blank rel=noreferrer noopener>Cake5 <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCddJDZEI5oB target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

4. Petit fours

Ik zie een petit four als een klein taartje, die je in een keer in je mond kunt stoppen. Deze kunnen net als de cupcakes en de eerder genoemde taartjes weer in verschillende smaken komen, zodat je jouw gasten variatie kan bieden op jouw bruiloft. Daarnaast kun je ze personaliseren door jullie initialen of logo met chocola aan de bovenkant te verweken.

5. Donuts

Wil je geen taart? Kies dan voor donuts! Het leuke aan donuts is dat je ze kunt personaliseren, net als die petit fours. Je kunt bijvoorbeeld jullie initialen in het glazuur van de donut verwerken of donuts kiezen in de kleuren van jouw bloemen. Presenteer je donuts op een leuk bordje, of kies voor een donutmuur, zoals je ziet op de onderstaande afbeelding. Je maakt hiermee gegarandeerd de blits.

Deze donuts zijn van <a href=httpswwwpersonaliseerjedonutnl target= blank rel=noreferrer noopener>Personaliseerjedonutnl <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCNaHkaPDuiv target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

6. Mousse

Een aantal jaar geleden kreeg ik op een bruiloft een glaasje met een lekkere vruchtenmousse geserveerd in plaats van taart. Ik had het totaal niet verwacht, maar het was wel heel lekker. Een mousse is een lekkere optie voor in de zomer en ook hier kun je qua kleur weer alle klanten op (hoewel dat wel van invloed is op de smaak).

7. Koekjes

Koekjes kun je net als donuts personaliseren, als je kiest voor koekjes met een glazuurlaagje, zoals op de onderstaande afbeelding. Hier kun je ook kiezen voor de kleuren die bij jouw bruiloft passen. Ik ben gek op koekjes en jouw gasten vast ook. Aan het einde van de avond zijn de borden waar ze op lagen ongetwijfeld leeg.

Deze koekjes zijn van <a href=httpspennycakesde target= blank rel=noreferrer noopener>Pennycakes <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCSKf9LVMSQF target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

8. Chocoladefontein

De chocoladefontein ken je vast wel. Een aantal jaar geleden zag ik hem wel ieder bruidsprogramma voorbij komen. Het is een fontein met verschillende lagen, waar vloeibare chocolade uitvloeit. Je kunt bakjes met fruit naast de fontein plaatsen, zoals aardbeien, banaan, ananas, die jouw gasten zelf onder de fontein kunnen houden. Dit werkt trouwens ook prima met koekjes en marshmallows.

9. Cake pops

Ze lijken op lolly’s, maar in feite cake pops kleine cakejes op een stokje. Ideaal als je iets lekkers wil serveren, maar ook iets kleins. Daarnaast blijven je handen schoon, dus ideaal als je niet met servertjes in de weer wil gaan. Net als met de andere opties, kun je hier ook weer kiezen voor een kleur die jou het meeste aanspreekt.

Cake pops van de <a href=httpswwwgebakkerijnl target= blank rel=noreferrer noopener>Gebakkerij <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCWS2jykD9zw target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

10. Pannenkoeken

Je kunt een taart maken van pannenkoeken. Deze zijn wel het lekkerst als ze warm zijn, dus timing speelt een belangrijke rol wanneer je deze serveert. Maar als pannenkoeken je lievelings zijn, kun je deze mooi gestapeld serveren en decoreren met fruit en/of bloemen.

11. Kleine cakejes

Dit (zie afbeelding hieronder) lijken ijsjes, maar het zijn cakejes. De vulling komt in verschillende kleuren en dat maakt ze ook leuk voor een gender reveal party of een babyshower. Het zijn kleine lekkernijen die je leuk op je bruiloft kunt presenteren en je kunt ze, net zoals de andere zoetigheden, laten decoreren in jouw bruidskleuren.

Zoetigheden van <a href=httpspennycakesde target= blank rel=noreferrer noopener>Pennycakes <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCREgMHJF6Gd target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

12. Sweets table

Gelukkig hoef je niet te kiezen voor een van deze bovenstaande opties. Je kunt ze allemaal kiezen als je dat wil. Presenteer alles dat je lekker vindt op een tafel en noem het een sweets table. Het is iets dat je vaker ziet op bruiloften en het biedt jouw gasten een variatie aan opties. Zo kunnen zij kiezen voor iets dat zij het lekkerst vinden en jij natuurlijk ook.

Een sweets table van de <a href=httpswwwgebakkerijnl target= blank rel=noreferrer noopener>Gebakkerij <a><br>Bron <a href=httpswwwinstagramcompCd QPp DgDr target= blank rel=noreferrer noopener>Instagram<a>

Conclusie

Er zijn geen regels als het om trouwen gaat. Dus als jij geen taart wil neem je lekker geen taart. Je ziet de gekste dingen voorbij komen op bruiloften, zo kun je ook voor een bittergarnituur taart kiezen, dit zijn bitterballen, kipnuggets, kaastengels etc. die zoals een taart op etagères wordt gepresenteerd. Of een kaastaart, hierbij stapel je verschillende soorten ronde kazen op elkaar, zodat het eruit ziet als een taart. Perfect als jullie gek zijn op kaas. Mijn uitnodiging kun je dan naar iemand anders sturen, want ik heb echt een hekel kaas!

Kies iets dat jullie zelf leuk en vooral lekker vinden en maak je vooral niet druk om wat anderen daarvan vinden.

Afbeelding: Unsplash

Externe links:
Bruiloft Inspiratie
Junebug Weddings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*