11 leuke thema’s voor jouw bruiloft

Je gaat trouwen en natuurlijk wil je dat het een onvergetelijke dag wordt. Niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor jullie gasten. Daarom heb je de mooiste locatie geregeld en de beste leveranciers gevonden. De vraagt rijst alleen, hoe komt het er allemaal uit te zien? Voor welke stijl kies je en welke kleuren wil je? Je kunt zoveel verschillende kanten op. Een manier om hier een keuze in te maken, is door een thema voor jullie bruiloft te kiezen.

Waarom een bruiloft met een thema?

Een thema helpt je binnen de kaders te blijven die je zelf hebt bepaald, als je jullie bruiloft plant. Jouw taart, bloemen, decoratie en bruidsjurk, kies je op basis van het gekozen thema. Een thema helpt jou bij het nemen van keuzes, vooral als je iemand bent die alles leuk vindt.

Je kiest een thema voor je met plannen begint. Dit kan best moeilijk zijn en het moet ook niet uit de lucht komen vallen. Je wil dat jullie gasten denken: wouw, dat is typisch … (vul hier jullie namen in). Kies dus voor een thema dat bij jullie past, dit kan ontstaan uit een gedeelde interesse of jullie achtergrond.

Welk thema kies je?

Je kunt een thema voor je bruiloft kiezen, op basis van je trouwlocatie of je kiest een locatie op basis van je thema. Wat je ook doet, zorg ervoor dat jouw thema past bij jouw budget. Wil je een chique bruiloft, dan moet je een groter dan gemiddeld budget hebben. Pas je wensen aan, aan dat wat je te besteden hebt. Het zou zonde zijn, als je jullie huwelijk met geldproblemen begint.

Lees ook: Hoeveel kost een bruiloft?

Hierbij een aantal ideeën voor bruiloft thema’s:

1. Kleuren

Heb je een lievelingskleur of beter gezegd, hebben jullie een gezamenlijke lievelingskleur? Laat deze zien op jullie bruiloft. Kies voor gele bloemen, een taart met gele tinten, je kunt zelfs kiezen voor een gele jurk, stropdas en accessoires. Je kunt jullie gasten vragen om in het geel te komen, zodat deze kleur eruit spat op jullie grote dag. Het hoeft overigens niet een tint geel te zijn, je kunt ook voor meerdere tinten kiezen in dezelfde kleur. Zorg tegelijk voor een rustige basis, als je voor een uitgesproken kleur gaat, zoals felrood of zwart. Dit kan er krachtiger uitzien op een witte achtergrond.

2. Het seizoen

In plaats van een kleur, kun je ook laten inspireren door het seizoen. Dit komt in de praktijk ook tot uiting in kleur, net zoals bij de andere thema’s die volgen. In de meeste gevallen is er dan sprake van een combinatie van kleuren.

Kies voor een zomer-, herfst-, winter- of lentebruiloft als je in dat seizoen gaat trouwen en gebruik vervolgens de kleuren die je associeert met dat seizoen, zoals geel-, bruin- en roodtinten voor de herfst en wit, grijs en blauw voor de winter. Neem het seizoen mee in de aankleding en decoraties, door te spelen met paastakken in de lente of dennenappels in de herfst.

Naast de vier seizoenen, kun je ook kiezen voor bijzondere momenten in het jaar, zoals Kerst of Nieuwjaar. Door de locatie te decoreren met kerstbomen en veel gebruik te maken van lichtjes.

Hoewel het misschien grappig is, zou ik niet per se kiezen voor een winterbruiloft in juli of een zomerbruiloft in januari, want… wat moet je dan aantrekken als gast?

3. Festival

Je kunt een festival bruiloft organiseren. In dit geval kies je voor een buitenlocatie met verschillende foodstands, een podium waar de muziek vandaan komt en van die picknicktafels waaraan jullie gasten kunnen zitten. Je kunt je laten inspireren door een specifiek festival en dat als uitgangspunt gebruiken als je jullie bruiloft organiseert. De uitnodigingen die je verstuurt lijken op een festival flyer en jullie gasten komen gekleed alsof ze naar bijvoorbeeld Lowlands gaan.

4. Rustiek

Een rustieke bruiloft is meer casual en organisch. Ze vinden doorgaans plaats in een boerderij of schuur, met van die hooibalen in een hoek, houten placemats en in een groene omgeving. Zo’n bruiloft is ideaal als je een kleiner budget hebt en de Amerikanen zijn er dol op. De mannen lopen rond in een korte broek en de bruid heeft laarzen onder haar trouwjurk. Dat vinden ze fantastisch. Aan zo’n bruiloft kun je natuurlijk een Nederlands tintje aangeven, maar het rustieke kun je wel terug laten komen in de keuze van je bloemen en bruidstaart.

5. Landen

Laat je inspireren door je lievelingsland en gebruik dit als uitgangspunt. Ga je na jullie bruiloft een maand lang rondreizen door Azië? Kies dit continent dan als thema, door typisch Aziatische elementen in je bruiloft te verwerken en Aziatisch eten te serveren.

Is Spanje jullie thema? Serveer dan tapas tijdens het diner, verwerk de kleuren van de vlag in het boeket en draai Spaanse muziek tijdens de ceremonie.

Maak gebruik van je cultuur

Je kunt ook culturele elementen integreren in jullie bruiloft, hoewel dit naar mijn mening alleen zin heeft als dit van waarde is voor een van jullie. Je kiest bijvoorbeeld voor een Indiaanse bruiloft, als op z’n minst een van jullie zijn roots in India heeft liggen.

Van een landenthema kun je ook een strekenthema maken, zoals een Toscaanse bruiloft waarbij je Toscane naar Nederland haalt. Je kunt ook in Toscane gaat trouwen, als jullie budget het toelaat. Hetzelfde kun je doen met Ibiza, door het populaire Spaanse eiland als thema voor je bruiloft te gebruiken.

6. Bepaalde periode uit de geschiedenis

Ben je dol op de jaren 80 en 90 misschien? Of moeten we voor jou een stukje verder terug in de tijd, zoals naar de jaren 20 of 50? Dit kan een goed thema zijn voor jullie bruiloft. Iedereen komt gekleed alsof ze uit die tijd komen en je kunt jezelf naar en van jullie trouwlocatie laten rijden in een auto uit die tijd.

Als je voor een periode kiest die je bewust hebt meegemaakt, dan is het zelfs alsof jijzelf terug in de tijd gaat. Naar je jeugd bedoel ik dan. In mijn geval zou dat de jaren 90 zijn, ik heb hard staan dansen op het schoolfeest en mijn vriendinnen en ik kennen alle songteksten van toen uit ons hoofd. Jij en jullie gasten kunnen die tijd herbeleven en geloof me, je hebt gegarandeerd een onvergetelijke avond.

7. Lievelingsfilm

Wat je ook ziet is dat mensen zich door films laten inspireren. The Great Gatsby is daar een populair bijvoorbeeld van. Daar is die jaren 20 weer, maar dan specifieker.

Als jullie helemaal in to de fantasyfilms zijn, dan kun je dat als thema terug laten komen op jullie bruiloft. Jullie gaan dan gekleed als jullie favoriete karakters en eten en drinken wat zij eten en drinken. Mijn kennis stopt daar, dus ik kan geen echte voorbeelden geven.

Disney ken ik wel en dat kan ook een thema zijn. Wat is je favoriete Disneyfilm? Houd je van het oude werk of kies je voor wat actueler materiaal? In het laatste wordt niet erg veel getrouwd, maar Frozen een mooie inspiratie zijn, dit gaat goed samen met het winterthema. Je kunt iets meer terug in de tijd gaan, door als een echte Assepoester in het huwelijk te treden, compleet met koets.

8. Strandbruiloft

Twee van mijn bruidsparen trouwen volgend jaar op een locatie met een strand. Zij zouden een strandbruiloft als thema kunnen kiezen.

Waar denk je aan bij het strand? Het hangt er een beetje vanaf waar dat strand is, maar ik denk aan cocktails, palmbomen en een ontspannen sfeertje. Hier kun je op inspelen met de dresscode en jullie eigen kleding. Voor het diner kun je kiezen voor een barbecue, omdat het goed past bij een strandbruiloft.

Je kunt een stapje gaan en kiezen voor een tropische bruiloft. Dit kun je doen door voor tropische kleuren en bloemen te kiezen en vrolijk gekleurde cocktails te serveren.

9. Combineer thema’s

Aan het overzicht zie je dat je het een en ander met elkaar kunt combineren. Zoals een kleurthema met een seizoenen thema of landenthema met een specifieke stijl, zoals een Amerikaanse rustieke bruiloft.

Ik zeg altijd: er zijn geen regels en je kunt het helemaal doen zoals jij dat wil. Een thema is ook geen must, mijn bruiloft had bijvoorbeeld geen thema.

Wanneer je niet voor een thema kiest, maar toch samenhang wil, dan kun je altijd kiezen voor de volgende opties:

10. Klassiek

Een klassieke bruiloft is wat je kunt omschrijven als de traditionele bruiloft. Hierbij maak je gebruik van zachte kleuren en elegante elementen, bij de keuze van de uitnodigingen, taart en jurk. Een klassieke bruiloft is tijdloos en heeft een traditionele ceremonie, dat geleid wordt door iemand van jouw kerk of een ambtenaar van de burgerlijke stand.

11. Formeel

Een formele bruiloft lijkt op de klassieke bruiloft, alleen is deze chiquer en het budget is groter. Het verschil met de klassieke bruiloft is dat de dresscode formeler is en er is meer aandacht voor de taart, bloemen, diner en decoratie.

Lees ook: 10 tips voor het plannen van jouw bruiloft

Houd rekening met je gasten

Het is misschien wel jullie bruiloft, maar houd bij het kiezen van een thema wel een beetje rekening met jullie gasten. Als jullie allebei supergroen zijn en erg begaan zijn met het milieu, dan willen jullie vast niet op een energie slurpende omgeving trouwen en geld investeren in producten die de volgende dag in de prullenbak belanden. De keuze zal eerder gaan naar een groene omgeving of misschien zelfs de buitenlucht. Trouw in dat geval liever niet in de winter, maar in het hoogseizoen.

Eet jij vanuit een overtuiging geen vlees of leef je vegan? Probeer dan een zo toegankelijk mogelijk menu samen te stellen, zodat de diehard vleeseters een goed alternatief hebben. In dat geval is een buffet met veel opties een goed idee, dan kunnen jullie gasten zelf kiezen wat ze eten.

Het belang van een fijne ervaring

Dat jij en jouw partner een bepaalde ideologie hebben, die jullie graag met liefde terug laten komen op jullie bruiloft is erg mooi. Maar dit kan voor sommige (vaak oudere) gasten een beetje moeilijk zijn, als deze erg afwijken van de standaard. Je kunt ze jouw mening opdringen, omdat het nu eenmaal jouw bruiloft is. De kans is dan echter groot, dat ze naderhand met weinig enthousiasme napraten over jullie bruiloft.

Mensen praten nu eenmaal, of je het nu leuk vindt of niet. Op jullie tienjarig huwelijksfeest kunnen zij het (achter je rug om) nog hebben over het karige menu, de ceremonie waar maar geen einde aankwam of het slechte eten dat geserveerd werd. Dit wil je toch niet? Probeer jullie gasten op een bepaalde manier tegemoet te komen, zonder van je geloof af te vallen.

Tot slot

Als je voor een thema kiest, zorg er dan voor dat dit thema voor iedereen duidelijk is. Met name als je ver buiten de lijntjes kleurt. Als niemand het thema herkent, sla je de plank mis. Is jullie thema Halloween, ga er dan helemaal voor. Spinnenwebben, pompoen, snoep en verklede gasten, net als jullie. Door er vol voor te gaan, neem je de eventuele verwarring bij je gasten weg. Dat maakt het leuk en onvergetelijk.

Kom je er niet uit? Dan kan ik je altijd helpen.

Afbeeldingen: Getty, Unsplash & Freepik

Externe links:
Bruiloft Inspiratie
Wedding Forward
Zola

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*