Een klantendag organiseren? Haal het beste uit jouw event

Een klantendag organiseren? Haal het beste uit jouw event

In het veranderende marketing landschap waarbij de traditionele marketing steeds meer plaats maakt voor digitaal, vind ik zakelijke evenementen, zoals een klantendag nog steeds een belangrijk onderdeel van de B2B marketingstrategie. Een klantendag is de gelegenheid om persoonlijk contact te hebben met je klant en het is een perfect moment om je product of dienst te presenteren.

Lees ook: Een succesvol evenement organiseren doe je met deze 7 tips

Als marketeer mocht ik de nodige klantendagen organiseren. Zo’n dag is een project waar, afhankelijk van de doelstellingen en KPI’s, de nodige tijd, geld en energie gaat zitten. Voor veel bedrijven is het daarom belangrijk dat z’n bijeenkomst naast loyaliteit, ook de gewenste business oplevert.

Wanneer het evenement staat, is het de taak van de account managers om de klanten op te vangen en vragen te beantwoorden daar waar dat nodig is. Zij zijn opgeleid om sales kansen te herkennen en zij zorgen ervoor dat gasten zich welkom en op hun gemak voelen. De marketeer moet voor het evenement ervoor zorgen dat de account manager zoveel mogelijk informatie heeft waardoor deze zijn of haar werk goed kan doen.

Nu is de opkomst tijdens een klantendag zelden honderd procent en het kan zo zijn dat niet iedereen de kans krijgt om uitgebreid met een account manager te spreken. Dan zijn er tools die de marketeer kan toepassen, ongeacht het evenement een succes was of niet, om toch nog de nodige business te genereren.

1. After-event-mailing

De klant bezocht jouw event, omdat hij of zij wellicht geïnformeerd wilde worden over de laatste trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Of omdat er gezocht werd naar een oplossing voor een specifiek probleem. Stuur een after-event-email waarin je de hoogtepunten van de klantendag deelt. Deze informatie is ook interessant voor de bezoekers die jouw event hebben gemist en het geeft ze een reden om het volgend jaar niet te missen. Je kunt ervoor kiezen om deze informatie te delen in ruil voor een korte evaluatie.

2. Kleine e-mailcampagne

In plaats van een after-event-mail, kan je ook een campagne loslaten op jouw bezoekers die volledig inspeelt op de boodschap van jouw bijeenkomst. Deel met de klanten die nog niet helemaal om zijn, in drie e-mail waves relevante content dat nieuwe informatie geeft en dieper ingaat op de boodschap van je evenement. In de laatste wave geef je een gratis proefpakket, sample of het product met korting weg als ze voor een bepaalde tijd (deadline) klant worden.

3. Exclusiviteit

Deze korting kan je natuurlijk aanbieden aan alle bezoekers van je bijeenkomst. Creëer een ‘sense of urgency’. Laat ze voor een bepaald moment beslissen of ze gebruik willen maken van een product of dienst. Informeer de account managers hierover en zorg ervoor dat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben.

4. Geef iets weg

Heb je iets om weg te geven? Geef het dan weg op het evenement. Dit kan een whitepaper zijn, een proefpakket of een demo zijn. Zolang het maar relevant is en in het verlengde van je dienst of product. Natuurlijk kan je ook een reis weggeven, maar als dit niet jouw business is, zal het ook minder snel leiden tot vervolg aankopen. Geef iets weg waarmee de klant jouw bedrijf beter kan leren kennen.

5. Online community

Ontwikkel op social media of op eeneigen platform een omgeving waar jouw klanten met gelijkgestemden over hun uitdagingen kunnen praten. Ze kunnen elkaar helpen en inspireren en het biedt jou de gelegenheid om op een andere manier interactie te hebben met jouw klanten. Doordat je dankzij de community weet wat er leeft bij je klanten, kan je hier met jouw content beter op inspelen.

Het is belangrijk dat je deze acties uitwerkt voor de aanvang van je klantendag, zodat je deze kan implementeren op je event. Dan integreert het één mooi in het ander en dat levert naar mijn mening de mooiste resultaten op.

Afbeelding: Getty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*